Sałatka z jajkiem i burakiem, pomidorami, sałatą i chrupiącym słonecznikiem to mój pomysł na szybkie śniadanie.
W sobotę ugotowałam kilka jajek, oraz upiekłam buraki, tak na zaś, nie wiedziałam dokładnie na co będę miała ochotę. W sumie myślałam, że przygotuję Sałatkę z buraka, rukoli i sera pleśniowego lub Carpaccio z buraka, gdyż słodki pieczony burak idealnie nadaje się do sałatek, jest tani, smaczny i zdrowy. Polecam też kiszone buraki i sok z buraków, który warto pić regularnie, ( można poczytać tutaj. )
Tym razem jednak połączyłam pieczonego buraka z jajkiem i pomidorami, do tego przygotowałam szybki i sprawdzony dressing, to składniki błyskawicznej, prostej, pysznej, zdrowej sałatki. Więcej przepisów na sałatki znajdziecie TUTAJ.
Ta sałatka jest idealna na śniadanie, obiad, czy na kolację, na przyjęcie też się nada, jest lekka,
apetycznie wygląda i wspaniale smakuje. Polecam!
Sałatka z jajka i buraka.
Składniki dla 1 osoby:
mała garść sałaty (u mnie dębowa z mojego ogródka)
1 jajko ugotowane na twardo
½ -1 sztuki – pieczony burak
pomidorki koktajlowe (żółte i czerwone) po 2-3 sztuki
prażony słonecznik, ok. 1 łyżki
Składniki na pyszny i szybki dressing do sałatki z jajkiem i burakiem:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu jabłkowego
½ łyżeczki miodu
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Oliwę, ocet i miód przekładamy do słoiczka, zakręcamy i potrząsamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jak przygotować sałatkę z jajkiem i burakiem? Słonecznik prażymy na suchej patelni. Jako gotujemy na twardo (gotujemy ok. 10-11 minut od włożenia jajka do zimnej wody), ostudzone jajko, obieramy i kroimy w ćwiartki. Przepis na pieczone buraki znajdziecie tutaj . Upieczonego buraka obieramy ze skóry, wykorzystujemy połowę, którą kroimy w kostkę. Na talerzu układamy umytą i osuszoną sałatę dębową, może być też rukola, czy inna sałata. Na niej kładziemy jajko, ćwiartki pomidorków, pokrojonego buraka, doprawiamy pieprzem. Polewamy sałatkę dressingiem i posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego!