Zupa z łososiem i ziemniakami to prosta zupa rybna o zaskakującym smaku. Jest aromatyczna, gęsta i pyszna – idealna na grudniowy obiad. Ugotowana na bazie bulionu z kawałkami wędzonego łososia, ziemniaków i marchewki. Do zupy dodałam też suszony koperek, ale można a nawet trzeba świeży, ponadto można dodać kukurydzę, świeży groszek zielony, krewetki lub małże to co akurat mamy. Zupę zagęściłam mąką kukurydzianą. Można dodać do zupy kawałki podsmażonego boczku jak w przepisie na Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem. Ale ja Wam dzisiaj polecam błyskawiczną rybną zupę z wędzonym łososiem i ziemniakami.
Składniki na 4 porcje zupy z łososiem i ziemniakami :
2 duże brzuszki wędzonego łososia ze skórą
1 mała cebula i 1 ząbek czosnku
1 litr bulionu warzywnego lub rybnego
2 marchewki
2 duże kartofle
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sol i pieprz do smaku
1/2 szklanki mleka lub słodkiej śmietany wymieszane z 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej
1 łyżka świeżego lub suszonego koperku
1 łyżka oleju
Przygotowanie błyskawicznej zupy z łososiem i ziemniakami:
Łososia kroimy w słupki. Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i w pół plastry marchewkę, chwilkę dusimy.
W garnku podgrzewamy bulion, dodajemy warzywa i przyprawy, gotujemy ok. 15 minut. Wykładamy łososia, dodajemy mleko z mąką i gotujemy ok. 5 minut aż zupa zgęstnieje. Na końcu wsypujemy koperek, gotujemy chwilkę. Zupę rozlewamy do miseczek. Podajemy np. z kromkami bagietki.
Co to znaczy, że „wkładamy łososia”? Na poczatku trzeba go pokroić, a kiedy dodać? W momencie kiedy piszę wykladamy? Jako błąd od wkładamy, czy wtedy powinniśmy go wyjąć? Nie zrozumiałe.