Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem

Chowder to gęsta zupa amerykańska, przyrządzona z ryb i skorupiaków morskich, zwykle z mlekiem lub śmietaną, z dodatkiem wieprzowiny np. smażonego boczku, cebuli, ziemniaków i jarzyn.

Przepis na Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem.

chowder

składniki:

5 plastrów wędzonego boczku
dzwonko łososia, głowa, ogon i kręgosłup
15 dag krewetek koktajlowych
1 cebula
1 bulion warzywny Knorr
1 łyżeczka marynaty do ryb Knorr
2 marchewki
1/2 selera
1 pietruszka
2 kartofle
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
1 szklanka śmietany
2 szczypty soli do śmietany

Przygotowanie:

  1. Na głębokiej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku pokrojonego w kostkę, zrumienione skwarki wyciągamy i przekładamy do miseczki. Na tłuszczu szklimy rozdrobnioną cebulę i czosnek, dodajemy starte warzywa: marchew, pietruszkę i seler i chwilkę dusimy, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
  2. W garnku gotujemy kawałki łososia wraz z głową, ogonem z listkami laurowymi, zielem angielskim, bulionem na włoszczyźnie ok. 15 minut. Wykładamy dzwonko łososia. Przecedzamy i zalewamy gorącym wywarem warzywa na patelni i gotujemy aż ziemniaki będą półtwarde.
  3. W miseczce marynujemy krewetki koktajlowe marynata do ryb z cytryną i koperkiem. Następnie obsmażamy je na patelni bez dodatku tłuszczu. Łososia rozdrabniamy i wraz z krewetkami wrzucamy do zupy, gotujemy chwilkę. Śmietanę hartujemy z odrobiną soli, dodając wywar cały czas mieszając. Wyłączamy gaz, dodajemy śmietanę i mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Zupę rozlewamy do miseczek. Podajemy ją posypaną skwarkami z boczku.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem

  1. Pingback: Zupa z łososiem i ziemniakami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.