Kurczak na butelce

Piotrek upiekł generała tzn. kurczaka na butelce

  • kurczak – 1 sztuka
  • oliwa z oliwek – 100 mililitrów
  • boczek wędzony – 6 plastrów
  • Marynata do kurczaka Knorr – 1 opakowanie
  • majeranek – 2 łyżki

sposób przygotowania:

  1. Świeżego kurczaka (ok. 1,5-2 kg) myjemy, przygotowujemy marynatę z 100 ml oliwy i całego opakowania marynaty do drobiu,smarujemy marynatą kurczaka, faszerujemy plastrami boczku wędzonego i wstawiamy na 30 minut do lodówki
  2. Na blaszce ustawiamy szklaną butelkę całą wypełnioną zwykłą wodą, na którą nakładamy kurczaka w taki sposób by na szyjce butelki opierał sie kurczak (butelka jest przełożona dolnym otworem między nogami kurczaka ku górze). Posypujemy go jeszcze majerankiem i robimy 2 „pagony z boczku” boczek wbijamy za pomocą wykałaczek.
  3. Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 180-200 stopni C. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z butelki i kroimy na kawałki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Kurczak na butelce

  1. Robiłam kilka razy kurczaka na butelce tyle że zawsze była to butelka z piwem które podczas pieczenia paruje a kurczak ma wspaniały aromat, w trakcie pieczenia można także wsypać trochę soli do butelki co spowoduje, że piwo wykipi i obleje kurczaka, skórka potem jest bardzo chrupiąca, polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.