Kotlety rybne najlepsze. Smacznie, szybko i tanio. Doskonałe na obiad w piątek, czy ogólnie w Wielki Post. Gotuj razem z nami krok po kroku, a przekonasz się jakie to łatwe! Kotleciki rybne to doskonała alternatywa dla klasycznych, tradycyjnych kotletów mielonych, mięciutkie i bardzo smaczne, niejedno dziecko zje je z przyjemnością, gdyż są bardzo delikatne. Takie mielone rybne kotleciki są idealnym rozwiązaniem, mogą je jeść wszyscy, dzieci i dorośli, nie zawierają ości, wszystkim będą smakować. Dlatego dziś zapraszam po przepis na domowe kotlety rybne.
Gdy chcecie by kotlety były pulchne i delikatne to dodajcie kajzerkę namoczoną w mleku, ja tym razem jako spoiwo masy rybnej wykorzystałam tylko białko jajek i bułkę tartą.
A gdy akurat jesteście na diecie to polecam Wam przepis na Dietetyczne kotlety rybne bez mąki, bułki tartej i bez tłuszczu, które są świetną alternatywną dla kotletów rybnych panierowanych i smażonych na tłuszczu. Polecam też panierowane kotlety rybne z suszonymi pomidorami lub kotlety z łososia.
Przepis na najlepsze kotlety rybne.
Składniki na 6 dużych kotletów rybnych:
2-3 łyżki bułki tartej to do panierowania
2 duże filety rybne, dorsz lub mintaj ok. 500 g
3 białka kurze lub 1-2 jajka
sól i pieprz do smaku
suszony czosnek staropolski (opcjonalnie) lub 2 ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki, 2-3 łyżki
olej rzepakowy do smażenia
Ja przygotować najlepsze kotlety rybne?
Filety z ryby płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Rybę mielimy lub rozdrabniamy wraz z białkiem, solą, pieprzem, czosnkiem i natką w elektrycznej szatkownicy. Masę rybną mieszamy z bułką tartą. Z masy rybnej formujemy owalne kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy rybne kotlety na rozgrzanym oleju z każdej strony aż będą rumiane. Do kotletów podałam ziemniaki z koperkiem polane tłuszczem ze smażenia kotlecików, oraz sałatkę z pomidorków koktajlowych, ogórków, rzodkiewek i sałaty rzymskiej Ale Wy możecie do kotletów podać swoje ulubione dodatki lub podać w bułce jako fishburger.
Smacznego!
Pingback: Ryba w cieście naleśnikowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rewelacyjnie kotlety rybne są jeżeli zmielimy kilka gatunków ryby i dodamy kawałek boczku …od kiedy zdradzili mi go rybacy zawsze tak robię …są soczyste nie muszą być smażone na dużej ilości tłuszczu