Zupa z resztek. Forszmak

Zupa z resztek. Forszmak. Proste do przygotowania danie ze składników, które możemy wykorzystać w kuchni tak by ich nie marnować i nie wyrzucać, taką rozgrzewającą zupę zrobimy w kilka chwil. Smaczna, sycąca i tania. Zero Waste to w dosłownym tłumaczeniu „brak śmieci” lub „brak marnowania”, to styl życia, zgodnie z którym człowiek generuje jak najmniej odpadów. Zero Waste to też ostatnio modny styl życia, przy okazji jedzenie się nie marnuje, gdyż wykorzystujemy je do ostatniej „okruszynki”. Jak zbierze się trochę jadalnych resztek w lodówce to ja je wykorzystuję gotując gęstą, rozgrzewającą, pyszną zupę, można powiedzieć, że to gulasz, czy danie jednogarnkowe w stylu lubelskiego forszmaku. W tej dzisiejszej zupie jest kurczak z rosołu, kolorowa papryka, pomidory z puszki, trochę pasty paprykowej, ziemniaki z wczorajszego obiadu, kiełbasa, ogórek kiszony, fasola z puszki i zamrożona natka pietruszki.
Forszmak

Do przygotowania zupy można wykorzystać również kawałki kiełbasy, szynki, gotowanego lub pieczonego mięsa, czy boczku wędzonego, różne warzywa. Ja dodaję też kiszone ogórki i pastę paprykową z mojego przepisu, można ją zamienić na koncentrat pomidorowy. Jak macie pieczarki też mogą wylądować w tej zupie.

Składniki na zupę z resztek:

1 gotowana ćwiartka kurczaka
1 kiełbasa np. śląska czy zwyczajna
1 cebula
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
4 ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu
czerwona fasola z puszki
1 łyżka oleju
2 szklanki rosołu
2 ogórki kiszone
1 puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego

przyprawy: 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól i pieprz do smaku

natka pietruszki

Przygotowanie pysznej zupy z resztek. Ja zupę przygotowuję na głębokiej patelni, aby się w niej wszystko zmieściło, abym nie musiała zmywać za dużo garów.

Na głębokiej patelni obsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę wraz z posiekaną cebulą, oraz kawałki gotowanego kurczaka, dodajemy paprykę pokrojoną w grubą kostkę, chwilkę dusimy, aż papryka straci surowość.

Wlewamy gorący rosół, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę, pomidory z puszki, oraz pastę paprykową. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut pod przykryciem. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, oraz fasolę czerwoną i dalej gotujemy przez ok. 5 minut. Delikatnie mieszamy, kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Podajemy zupę z bagietką i natką pietruszki.
Zupa z resztek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.