Proponuję przygotowanie placków ziemniaczanych z różnymi dodatkami. Są bardzo smaczne.
Placki ziemniaczane na wschodnią nutę:
SKŁADNIKI:
- 6 dużych ziemniaków
- 6 plastrów boczku parzonego
- 2 jajka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki chilli Kamis
- 1/2 łyżeczka imbiru Kamis
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kartoflanej
- 1/2 pęczku szczypiorku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach robota kuchennego. Boczek kroimy w drobną kostkę, tak samo kroimy szczypiorek i dodajemy do startych ziemniaków. Wbijamy 2 jajka, wlewamy 3 łyżki sosu sojowego, doprawiamy chilli i imbirem, mieszamy. Następnie dodajemy po 2 łyżki mąki pszennej i kartoflanej. Łyżką wykładamy masę na rozgrzany na patelni olej, formując placki i smażymy na złoty kolor. Przekładamy usmażone placki na półmisek. W zależności od wielkości placków wychodzi ok. 16 placków. Można je podawać osobno, albo jako dodatek do mięs w sosie.
Kocham placki ziemniaczane 🙂 To zestawienie składników bardzo mi się podoba.
Pingback: Placki ziemniaczane z pieczarkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię