Jak zrobić kisiel? Domowy kisiel porzeczkowy. Kisiel to doskonały, lekki deser, zawsze w pracy i w domu miałam torebkę kisielu, który doskonale zaspokajał głód. Teraz mieszkamy w Niemczech i takiego kisielu z torebki w najbliższym sklepie się nie uświadczy, trzeba jechać do polskiego lub rosyjskiego sklepu, a nie zawsze mam na taki wypad czas i ochotę. W każdym natomiast sklepie można kupić Rote Grütze, ale mi to nie smakuje, wolę przygotować domowy kisiel ze świeżych lub mrożonych owoców.
Zaczęłam więc robić sama domowy kisiel. Przygotowanie domowego kisielu wcale nie jest trudniejsze niż kisielu z torebki. Ten z torebki robiłam od dziecka, mam na to doskonały sposób, który nie wymaga gotowania. 2 łyżeczki kisielu mieszam z 2-3 łyżkami zimnej wody, 1 łyżeczką cukru i zalewam wrzątkiem, szybko mieszam i kisiel z torebki jest gotowy. Ale dzisiaj podam Wam mój przepis na kisiel domowy. Podczas przygotowywania kisielu ważne jest, aby owoców nie rozgotować i za dużo nie mieszać, wtedy owoce pozostaną całe i się nie rozpadną.
W ten weekend byliśmy w Polsce, a na działce pod pieczą mojego taty rosną różne owoce. Przywieźliśmy więc czerwone porzeczki, agrest, wiśnie, oraz sporo warzyw: ogórki, kapustę, żółtą fasolkę szparagową, buraczki, oraz malutki młode ziemniaki. Tata zapakował nam też mieszanki sałat, chrzan i koper.
Gdy przyjechałam do domu nastawiłam ogórki na małosolne, z kapusty zrobię pyszne gołąbki np. z papryką, oraz bigosik z pieczarkami.
A na śniadanie zrobiłam sobie domowy kisiel porzeczkowy.
Sprawdź mój prosty i szybki przepis na domowy kisiel:
Składniki na ok. 2-3 porcje:
szklanka owoców, u mnie czerwone porzeczki
250 ml wody + 2-3 łyżki wody do wymieszania z mąką
1 ½ – 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)
1 – 2 łyżki cukru
Jak zrobić kisiel? Kisiel porzeczkowy, sposób przygotowania:
Świeże owoce płuczemy na durszlaku, osuszamy. Z porzeczek obrywamy szypułki. Połowę porzeczek przekładamy do rondelka. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i zagotowujemy. Od zagotowania, gotujemy na małej mocy ok. 2 min.
Osobno mieszamy mąkę ziemniaczaną z małą ilością wody. Dodajemy do gotujących się owoców. Gotujemy kisiel ok. 1 min, aż powstanie kisiel dodajemy resztę porzeczek, mieszamy. Garnek ściągamy z płyty (z kuchenki).
Domowy kisiel porzeczkowy można podać bez niczego, ale ja po ostygnięciu podałam z kleksem bitej śmietany i udekorowałam listkami mięty. Smacznego.
Dobre rady: jeśli chcemy aby kisiel owocowy był gładki, to po zagotowujemy wszystkie owoce z cukrem, a potem miksujemy całość na gładko.