Cevapcici w szynce

Cevapcici  w szynce szwarcwaldzkiej. Cevapcici grillowane. Ćevapčići z grilla.

Ćevapčići lub z polska Cevapcici to danie pochodzące z Bałkanów, sporządzane jest w wielu lokalnych odmianach w Chorwacji, Serbii, czy Bośni-Herzegowinie. Lubię grillowane mięso mielone przygotowane na wszelakie sposoby. Jadłam Cevapcici kilka razy w restauracji z  czerwonym ryżem  w pikantnym sosie z ajwarem, papryką i groszkiem tzw. Djuvec, w Niemczech nazywa się Djuvec-Reis. Cevapcici wyglądają i smakują trochę jak kofty. Jeśli macie dylemat co zrobić z mięsa mielonego przygotujcie właśnie to danie. Cevapcici w szynce szwarcwaldzkiej w moim wydaniu jest wyśmienita w smaku!
Ćevapčići

Głównym produktem wykorzystywanym przy wykonywaniu cevapcici jest mięso mielone lub siekane. Oryginalnie chorwackie ćevapčići zrobione są z mieszanki wołowiny i jagnięciny. Można do mięsa dodać  cebulę, czosnek, przyprawy i zioła. Ale obowiązkowo mięso musi mieć kształt ruloników, które grilluje się lub smaży. Ja przed grillowaniem dodatkowo mięsne ruloniki zawinęłam w szynkę szwarcwaldzką, podobnie jak w przepisie na roladki z kurczaka. W tej postaci cevapcici w szynce z grilla były wyśmienite. Uwielbiam zawijać w szynkę szwarcwaldzką również szparagi czy fasolkę szparagową.

Cevapcici  można podać na przykład z plackami Fladenbrot, chlebkiem pita, sosem tzatziki, ajwarem, grillowanymi  warzywami, smażonymi lub pieczonymi ziemniakami.
W Chorwackich restauracjach w Niemczech podają doskonałe jedzenie, ostatnio jadłam cevapcici z miksem innych grillowanych mięs na urodzinach mojego syna, który zaprosił nas do Tunici’s Restaurant Dubrovnik w Hamburgu.

Cevapcici w szynce. Ćevapčići z mielonego mięsa wołowego:

Składniki:

50 dag mięsa wołowego lub pół na pół wołowina i jagnięcina
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
2 łodyżki pietruszki
1 ząbek czosnku
2 łyżki wody
2 łyżki oliwy
1 jajko (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
szynka szwarcwaldzka w plastrach

Jak przygotować Cevapcici w szynce szwarcwaldzkiej? Mięso z wołowiny mielimy wraz z czosnkiem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawy,  wodę,  oliwę i dobrze wyrabiamy ręką. Można dać jajko, ale jak dodamy wodę i oliwę i dobrze mięso wyrobimy, nie ma takiej potrzeby, gdyż mięso dobrze się klei i nie rozpada.

Tak przygotowane mięso odstawić na lodówki. Następnie ręcznie formujemy podłużne ruloniki na kształt cevapcici, które następnie zawijamy w plastry szynki szwarcwaldzkiej. Smażymy kotleciki na posmarowanej oliwą patelni grillowej, często je przewracając.

Ćevapčići  są gotowe jeśli są dokładnie zarumienione. Ja je podałam je z gotowanymi ziemniakami podsmażonymi na patelni i sałatką, polecam też podać do mięsa sos tzatziki.  Smacznego!

Ćevapčići

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.