Makaroniki. Makaroniki na Walentynki. Makaroniki w kształcie serca. Makaroniki to pochodzące z Włoch słodkie ciasteczka przyrządzone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Mają cienką, chrupiącą skorupkę i delikatny środek. Makaroniki to bezowe ciasteczka migdałowe przełożone delikatnym kremem. Jeżeli lubicie jeść makaroniki to ten przepis jest idealny dla Was. Przeważnie makaroniki są okrągłe, ale dzisiaj pokaże je w trochę innej odsłonie, w kształcie serca. Słodkie serce z kremem.
Na blogu znajdziecie też przepisy na mini bezy, bezy kawowe i oraz mini beza pavlova z bitą śmietana i owocami.Będzie to super prezent na Walentynki.
Przepis na makaroniki:
Składniki na makaroniki:
150 g zmielonych migdałów bez skórki
150 g cukru pudru
120 g białek: 60 g + 60 g w temperaturze pokojowej
185 g drobnego cukru: 150 g + 35 g
50 ml wody
czerwony barwnik w żelu lub w paście (Płynne barwniki mogą rozrzedzić masę)
Składniki na krem:
100 ml śmietanki kremówki
100 g białej czekolady
100 g miękkiego masła
Przygotowanie makaroników w kształcie serca:
Drukujemy sobie szablon z dużą ilością jednakowych serduszek, w odstępach o średnicy 3,5cm ok. które następnie obrysowujemy ołówkiem na papierze do pieczenia.
Migdały bez skórki mieszamy z cukrem pudrem i mielimy, a następnie przesiewamy przez sitko, mieszanka migdałowo-cukrowa ma być sypka jak mąka. Migdały mieli się z cukrem pudrem, gdyż jak zmielimy same migdały to powstanie masło migdałowe.
Przygotowujemy makaroniki na bezie włoskiej. 150 g drobnego cukru rozpuszczamy w 50 ml wody, podgrzewamy. Gdy temperatura osiągnie 110 stopni (sprawdzamy termometrem cukierniczym) to zdejmujemy garnek. Ubijamy 60 g białek, gdy zaczynają tworzyć się bąbelki w białku dosypujemy 35 g drobnego cukru, ubijamy dalej. Gdy białka są ubite na sztywną pianę dolewamy powolnym strumieniem wcześniej rozpuszczony cukier w wodzie.
Do wcześniej przesianego cukru pudru i migdałów dodajemy 60 g białek i mieszamy na jednolitą masę. Następnie obie masy łączymy, poprzez mieszanie za pomocą silikonowej łyżki. Mieszamy bardzo wolno aby nasza masa nie stała się bardzo rzadka. Gdy już wszystko wymieszaliśmy, ¾ masy barwimy na czerwono.
Białą i czerwoną masę przekładamy do 2 woreczków cukierniczych. Odwracamy papier z narysowanymi serduszkami na drugą stronę aby ołówek nie odbił się na makaronikach. Najpierw rysujemy obwód serca, a dopiero potem masą uzupełniamy środek. Białe serca posypujemy delikatnie różowym bardzo drobnym cukrem.
Po uformowaniu makaroników należy kilkakrotnie stuknąć blachą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w makaronikach, oraz aby ich powierzchnia zrobiła się gładka. Gdy zrobiliśmy już wszystkie serca odstawiamy je na ok. 20-30 minut do wysuszenia do momentu, aż na ich powierzchni powstanie tzw. skórka, która po upieczeniu będzie chrupiąca, a na dole utworzy się charakterystyczna dla makaroników stopka. Gdy skórka się pojawi to wkładamy makaroniki do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, pieczemy je ok 12-15 minut z funkcją termoobiegu. Pieczemy na 3 tury, każdą blachę osobno.
Czas i temperatura może się różnić w zależności od posiadanego piekarnika, należy obserwować makaroniki podczas pieczenia. Nie mogą się zarumienić. Po upieczeniu należy pozostawić makaroniki na blasze do ostygnięcia i dopiero gdy ostygną ściągnąć je blachy.
Przygotowanie kremu:
Do wcześniej zagotowanej śmietanki dodajemy białą czekoladę. Ubijamy masło i dolewamy śmietankę wraz z rozpuszczoną czekoladą. Część kremu barwimy na czerwono, aby przełożyć nim białe makaroniki.
Jak składamy 2 połówki makaronikowego serca? Na wewnętrzną stronę serduszka nakładamy krem, a następnie przykrywamy drugą częścią serca. Czekamy aż krem zastygnie. Gotowe. Makaroniki możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przed ok 3-7dni w zależności od nadzienia. Smacznego.