Jogurt z musem jabłkowym bez cukru

Jogurt z musem jabłkowym bez cukru

W #Instawtorek rano miałam relax w piżamce przed telewizorem i z filiżanką kawy!
Więc był luz i nie było 1 śniadania, za to na 2 śniadanie zrobiłam sobie jogurt z musem jabłkowym bez cukru. Wystarczyło wyciągnąć z lodówki jogurt (150 g) może być domowy jogurt jak masz, odkręcić mały słoik z musem jabłkowym bez cukru ( przepis jest na blogu http://straga.pl/marynaty/mus-jablkowy-bez-cukru/ ) wzięłam ok. 100 g i zrobić to pyszne, zdrowe, jedzenie 🙂
Do szklanki nakładałam naprzemiennie po ok. 2 łyżki musu i jogurtu, aż do wyczerpania składników, udekorowałam listkiem melisy i rurkami waflowymi. Nie zjadłam ich 😉 wykorzystałam je do zdjęcia, bo mi czegoś brakowało do dekoracji;)

Jeśli nie masz musu w słoiczku to wykorzystaj kupny, lub zrób mus jabłkowy na szybko.

Lepiej zrób z 1 kg jabłek, wtedy możesz korzystać z musu przez ok. 3 dni, ale zdążyć go zjeść.

Przygotowanie musu jabłkowego na szybko:

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Ścieramy je na grubej tarce jarzynowej.  Wrzucamy jabłka do rondla. Smażymy na niedużym ogniu, jeśli chcecie bardzo słodki mus to gdy się jabłka zredukują, słodzimy je do smaku. Pod koniec smażenia można też  dodać odrobinę cynamonu (jeśli lubicie).  Po wystudzeniu taki mus jabłkowy można przechowywać w lodówce przez ok 3 dni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.