Tawa Tawas. Boliwijskie pączki

Tawa Tawas. Boliwijskie pączki. Nie byłabym sobą, gdybym na Tłusty Czwartek nie przygotowała nowego wpisu . Tłusty Czwartek w tym roku przypada 20 lutego, czyli za 2 dni i zgodnie z polską tradycją można się w tym dniu opychać pieczonymi i smażonymi słodkościami bez umiaru. Na blogu znaleźć można wiele karnawałowych propozycji i możecie sobie wybrać jakiś pyszny słodki przepis.
Teraz zapraszam na błyskawiczne pączki Tawa Tawas.
Boliwijskie pączkiBoliwijskie pączki

Tawa tawas to popularne boliwijskie pączki w kształcie rombów. Smaży się je na głębokim tłuszczu na złoto. Pączki te puchną podczas smażenia, są więc puszyste i mięciutkie. W oryginale jeszcze ciepłe polewa się płynnym miodem i posypuje cukrem pudrem. Ja miód sobie podarowałam, nie lubię bardzo słodkich wypieków. W smaku trochę podobne do pączków, ale zdecydowanie szybciej się je robi. Są na zewnątrz są chrupiące, a w środku miękkie i puszyste. Ciasto na te pączki jest krojone, więc robi się je błyskawicznie. Sposób wykonania przypomina szagówki, czyli wielkopolskie kopytka, wałki ciasta kroi się na szagę, czyli po skosie. Właściwie oprócz mleka niczym się nie różnią od moich jogurtowych pączków, które również kroję, ale nie w romby tylko w kwadraciki 😉

Polecam dla tych co lubią szybie gotowanie i szybkie jedzenie, szybko je się robi i znikają też ekspresowo 😉

Jak przygotować błyskawiczne pączki Tawa Tawas na Karnawał i Tłusty Czwartek?

składniki na  ok. 50 sztuk pączków Tawa Tawas:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżka masła (roztopionego)
125 ml mleka

olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
miód do polania (opcjonalnie)

Jak przygotować Tawa tawas ? Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy jak na pierogi czy kopytka. Ja robiłam wszystko ręcznie w misce i to zajęło mi 5 minut. Ale można ciasto wyrobić hakiem robota do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.

Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Z ciasta formujemy wałeczki jak na kopytka, które następnie lekko spłaszczamy i kroimy po skosie na niewielkie romby (około 3 cm tak jak kopytka). Smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się z każdej strony. Te pączki same się obracają na drugą stronę, więc nie ma obawy że się spalą. Pilnujcie tylko smażenia po obrocie.

Pączki Tawa Tawas odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem,  można je też polać płynnym miodem.

Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe bezpośrednio po przygotowaniu.

pączki

Przepis znalazłam na grupie na FB GOTOWANIE – przepisy, zdjęcia, porady.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Tawa Tawas. Boliwijskie pączki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.