Rosół z udek. Kryzysowy rosół z udek kurczaka, tani i smaczny. My z Piotrem kochamy rosół z każdego mięsa, czy to z kurczaka, z kury, czy wołowy, z indyka , a nawet czerninę na bazie rosołu z kaczki mimo, że ten jest bardzo tłusty. Rosół możemy jeść bardzo często, musi być przynajmniej raz w tygodniu. Syn zaś twierdzi, że rosół to nie zupa!
Wracamy do Was z przepisem na zupy, które najlepiej smakują podane naprawdę gorące. Co jest paradoksem, my jemy rosół cały rok, nawet w upalne dni, bo rosół jak i gorące napoje ugaszą pragnienie skuteczniej niż te zimne.
A zatem dziś klasyka gatunku: rosół z udek. Są dwie szkoły gotowania, jedni gotują bez pokrywki, inni z. U nas w domu rosół zwykle gotuje się pod przykryciem. Wy gotujcie rosół według własnych preferencji. Im mniej wody damy tym rosół będzie bardziej esencjonalny. Jakie przyprawy dodać, czym doprawić rosół? Ja daję sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy, czasami szczyptę kurkumy. Moja babcia kiedyś pracowała w sklepie kolonialnym i miała dostęp do kurkumy, zawsze szczyptę dodawała do rosołu, więc do rosołu z udek też dodałam. W tym przepisie są 3 udka, czy jak kto woli 3 ćwiartki kurczaka, więc wystarczy 1 ½ litra wody, ale 2 litry też mogą być.
Rosół to jedna z tych zup, która swój smak i aromat uzyskuje po długim gotowaniu, potrzebuje więc nieco cierpliwości. Nie trzeba rosołu specjalnie doglądać. Wystarczy jak przygotujemy wszystkie składniki: umyjemy i obierzemy warzywa, następnie razem z mięsem umieścimy w jednym garnku i gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny.
W między czasie możemy ugotować makaron, a nawet przygotować drugie danie.
No właśnie co z tym makaronem, czasami przygotowuję do rosołu domowy makaron, czasami lane kluski, drobne kluseczki, a czasami gotujemy ziemniaki. Czy w Waszych domach zachowały się przepisy na tradycyjny makaron, przygotowujecie go może? Moja babcia zawsze znalazła czas aby własnoręcznie go przygotować, zawsze do rosołu był wielojajeczny, domowy makaron!
To kto idzie gotować rosół z udek, tani i smaczny!
Składniki na rosół z udek:
3 udka z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
1 por
1/3 selera
1 cebula
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
Sól i świeżo mielony czarny pieprz
szczypta kurkumy
natka zielonej pietruszki
Ulubiony makaron do rosołu
Przygotowanie rosołu z udek:
Udka dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Szumowiny pokazują się po ok. 15 minutach i z powierzchni zbieramy je łyżką cedzakową.
Marchewki, pietruszkę, pora, selera i cebulę obieramy. Warzywa korzeniowe można pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gotujących się udek.
Jeśli posiadacie palnik gazowy to cebulę można opalić i wówczas dodać go gotującej się zupy, ja niestety mam płytę indukcyjną.
Dorzucamy liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, oraz szczyptę kurkumy. Można dodać kilka gałązek zielonej pietruszki.
Rosół gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 1 ½ – 2 godziny. W międzyczasie gotujemy ulubiony makaron i siekamy natkę pietruszki.
Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Niektórzy rosół przecedzają, ja tego nie robię. Marchewkę kroimy w plasterki, mięso możemy obrać i dodać do zupy. Piotrek je ugotowane udka razem z rosołem. Rosół z udek podajemy gorący z makaronem i natką pietruszki.
Ja wolę z udek przygotować błyskawiczny sos z kurczakiem i śmietaną i podać na drugie danie.
Jestem nowicjuszem w gotowaniu, i chciałbym pełnych informacji na temat składników i sposobu przyrządzania i gotowania. dlatego proszę o podanie ile należy użyć WODY do gotowania i ile można uzyskać finalnie rosołu.
Z góry dziękuje, Pozdrawiam.
Też chciałbym wiedzieć, ale widzę, że nie ma szans