Bagietki pszenne zwijane ze słonecznikiem. Kto raz posmakował mojego domowego pieczywa, to stał się jego wielkim amatorem. Podałam już Wam kiedyś przepis na ulubione bagietki mojego męża, najlepsze bagietki pszenne. Teraz pora na bagietki pszenne zwijane, czy też rolowane tak jak się zwija roladę tylko bez farszu. Formowanie tych bagietek jest bardzo proste, każdy sobie z tym poradzi. To przepis dla kuchennych amatorów. Polecam ciasto zrobić za pomocą robota z hakiem, gdyż świetnie nadaje się do wyrabiania ciasta drożdżowego, ręce odpoczywają i znacznie to skraca czas przygotowania bagietek. Bagietki są gotowe w ciągu 1,5 godziny. Nie ma nic trudnego w ręcznym zagniataniu ciasta drożdżowego, ale ja wolę wysługiwać się moim robotem z hakiem.
A to inne nasze przepisy na bagietki:
– Bagietki pełnoziarniste
– rustykalne bagietki
– Rustykalne bagietki pszenne
– Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki)
– Bułka paryska ekspresowa
Przepis na bagietki pszenne zwijane
składniki na ciasto na 3 bagietki
500 g mąki pszennej
350 ml letniej wody
1 łyżka oliwy
7 g drożdży suszonych lub 25 g świeżych
2 płaskie łyżeczki soli , ok. 10 g
Jak zrobić pyszną bagietki pszenne zwijane ze słonecznikiem:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suszone drożdże i sól ( ze świeżych drożdży należy wcześniej zrobić zaczyn ), letnią wodę mieszamy z oliwą. Wodę wlewamy do mąki i wyrabiamy najlepiej hakiem robota przez ok. 5 minut. Gotowe ciasto powinno być gładkie i jednolite. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość . Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części. Każdy kawałek rozciągamy lekko wałkując i formując w prostokąt. Oba boki ciasta na końcach zakładamy do środka, zwijamy ciasto na długość blaszki jak roladę. Zlepiamy ciasta na całej długości zlepieniem pod spód. Bagietki układamy na papierze do pieczenia, z którego formujemy jakby 3 rynienki, tak aby bagietki nie dotykały się wzajemnie. Bagietki smarujemy wodą za pomocą pędzelka silikonowego, posypujemy słonecznikiem i nacinamy bagietki na skos najlepiej żyletką, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C. Aby bagietki były chrupiące, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z wodą, możemy też bagietki spryskać wodą.
Wstawiamy formę z wyrośniętymi bagietkami i pieczemy około 20-25 minut. Upieczone bagietki wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Smacznego!