Zupa pomidorowa z ryżem

Zupa pomidorowa z ryżem. Zupa pomidorowa na rosole z ryżem to ulubiona zupa mojej mamy. Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup., ale obowiązkowo z makaronem. Natomiast moja mama pomidorówkę jadała tylko z ryżem, więc w naszym domu gdy była zupa pomidorowa mama gotowała dwa dodatki do zupy: makaron i ryż, a każdy z nas wybierał to co lubi.
pomidorowa na rosolepomidorowa na rosole

Tradycyjna zupa pomidorowa jest u nas w domu gotowana na rosole, natomiast inne zupy z pomidorów przygotowuje się różnie, w zależności od tego kto gotuje.

Przepis na rosół znajdziecie tutaj i inne ulubione zupy.

SKŁADNIKI n zupę pomidorową z ryżem na rosole:

  • 1 litr rosołu
  • 2-3 ugotowane marchewki
  • kawałek ugotowanego mięsa z rosołu
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego o dużej zawartości pomidorów
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • ryż
  • natka pietruszki lub bazylia

Jak ugotować tradycyjną zupę pomidorową z ryżem na rosole. Podgrzewamy rosół, dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego, dodajemy 1 łyżkę cukru, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu, aż koncentrat się rozpuści, można to zrobić za pomocą trzepaczki. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Zagęszczamy zupę skrobią ziemniaczaną wymieszaną w 100 ml śmietanki i chwilkę gotujemy. Rozlewamy zupę do talerzy, podajemy z ryżem i dekorujemy świeżą natką pietruszki lub bazylią. Smacznego!
pomidorówka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *