Zupa pomidorowa z ryżem. Zupa pomidorowa na rosole z ryżem to ulubiona zupa mojej mamy. Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup., ale obowiązkowo z makaronem. Natomiast moja mama pomidorówkę jadała tylko z ryżem, więc w naszym domu gdy była zupa pomidorowa mama gotowała dwa dodatki do zupy: makaron i ryż, a każdy z nas wybierał to co lubi.
Tradycyjna zupa pomidorowa jest u nas w domu gotowana na rosole, natomiast inne zupy z pomidorów przygotowuje się różnie, w zależności od tego kto gotuje.
Przepis na rosół znajdziecie tutaj i inne ulubione zupy.
SKŁADNIKI n zupę pomidorową z ryżem na rosole:
- 1 litr rosołu
- 2-3 ugotowane marchewki
- kawałek ugotowanego mięsa z rosołu
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego o dużej zawartości pomidorów
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- ryż
- natka pietruszki lub bazylia
Jak ugotować tradycyjną zupę pomidorową z ryżem na rosole. Podgrzewamy rosół, dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego, dodajemy 1 łyżkę cukru, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu, aż koncentrat się rozpuści, można to zrobić za pomocą trzepaczki. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Zagęszczamy zupę skrobią ziemniaczaną wymieszaną w 100 ml śmietanki i chwilkę gotujemy. Rozlewamy zupę do talerzy, podajemy z ryżem i dekorujemy świeżą natką pietruszki lub bazylią. Smacznego!