Sernik truskawkowy bez pieczenia. Truskawkowy sernik na zimno bez cukru, tylko z czterech składników, słodycz tego sernika pochodzi od słodkich truskawek i galaretki truskawkowej.
Truskawkowy sernik na zimno to już klasyka w naszej kuchni . Bez sernika z truskawkami nie obejdzie się żadna czerwcowa impreza, a mamy ich kilka: imieniny, urodziny i rocznice ślubu. Gdy na stole gości sernik truskawkowy to znak, że sezon truskawkowy się zaczął a my świętujemy! Przepisów na to pyszne ciasto bez pieczenia na blogu jest kilka. Szczególnie polecam Wam przepis na Najlepszy sernik na zimno i piankowy Sernik z truskawkami i bezami.
Ale dzisiaj proponuję łatwy przepis dla laików, dla tych co mają dwie lewe ręce i nic w kuchni im nie wychodzi, albo dla tych co dopiero zaczynają przygodę z ciastami na zimno.
Mój przepis na truskawkowy sernik na zimno to według mnie najłatwiejszy przepis jaki istnieje na świecie, prostszego już nie ma! Najprostszy truskawkowy sernik na zimno ma tylko 4 składniki: serek waniliowy, truskawki, galaretka truskawkowa i biszkopty do wyłożenia spodu tortownicy, bez nich też wyjdzie. Łatwe, prawda? Lećcie po truskawki, bo powoli zaczynają się kończyć. A jak truskawek już nie będzie to zrobię taki łatwy sernik z innymi sezonowymi owocami, na tapecie mam czereśnie, borówki, wiśnie i maliny, tylko zastanowię się które owoce wykorzystać jako pierwsze.
Na blogu znajdziecie nasz wielki zbiór pomysłów na to co zrobić z truskawek – to same hity! Przepisy z truskawkami na każdą okazję. Truskawkowe Love. 65 przepisów na truskawki
Najprostszy truskawkowy sernik na zimno.
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm
1 kg twarogu waniliowego z wiaderka
3 galaretki truskawkowe
1 kg truskawek
Biszkopciki do wyłożenia tortownicy
Jak zrobić truskawkowy sernik na zimno?
Truskawki płuczemy na durszlaku, zostawiamy do odcieknięcia i usuwamy szypułki. Biszkoptami wykładamy dno tortownicy. 2 galaretki rozpuszczamy w 1 ½ szklance wrzącej wody o poj. 250 ml.
¾ truskawek miksujemy blenderem, dodajemy ser i wszystko ponownie razem miksujemy na gładko. Gdy galaretka ostygnie i zacznie lekko tężeć wlewamy ją do masy serowej, mieszamy aż wszystko się połączy. Delikatnie wlewamy masę serową na biszkopty, wyrównujemy powierzchnię, można delikatnie stuknąć tortownicą o blat.
Tortownicę z masą serową wstawiamy do lodówki, aż stężeje. Rozpuszczamy 3 galaretkę w ok. 350-400 ml wrzącej wody, studzimy, czekamy aż zacznie lekko tężeć.
Gdy masa sernikowa jest już zwarta na powierzchni sernika układamy pozostałe truskawki, ja wyłożyłam połówki truskawek i zalewamy całość tężejącą galaretką. Ponownie wstawiamy tortownicę do lodówki tym razem na kilka godzin, ja zostawiłam truskawkowy sernik na całą noc. Gdy sernik na zimno jest gotowy do podania, usuwamy obręcz tortownicy, układamy na paterze i kroimy sernik. Smacznego! Łapcie przepis!