Biszkopt z malinami i bitą śmietaną.
Dzisiaj na blogu słodki przepis, który przygotowałam na swoje urodziny biszkopt z malinami i bitą śmietaną na wierzchu, pianką z jogurtu i galaretek malinowych w środku. Taki biszkopt zje prawie każdy, jest smaczny, lekki i mocno owocowy! Najważniejsze, że to ciasto jest łatwe do przygotowania, poradzi sobie z nim każdy. Ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi równy, delikatny i puszysty, zawsze się udaje, biszkoptu z tego przepisu nie da się spieprzyć! Dzisiaj przygotowałam biszkopt w tortownicy więc wyszedł wysoki, musiałam go przekroić na pół, bo ten dzisiejszy biszkopt wygląda jak tort.
Na blogu znajdziecie m.in przepisy na biszkopt z bitą śmietana i pianką , na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami.
Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i malinami jest na tortownicę o śr. 26 cm:
Składniki na biszkopt:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 jajka
ok. 1/4 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka masła do posmarowania tortownicy + ok. 1 łyżka bułki tartej do posypania dna tortownicy
Składniki na 1 warstwę:
400 ml jogurtu greckiego
2 galaretki malinowe
Maliny mrożone
Składniki na 2 warstwę (wierzch):
300-350 ml śmietanki kremówki 30-36%
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka malinowa
świeże maliny
Przygotowanie biszkoptu:
Białka jajek oddzielamy od żółtek i wbijamy do miski, w której będziemy przygotowywać ciasto na biszkopt, a żółtka przekładamy do osobnego naczynia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Ubitą pianę łączymy z żółtkami, dodajemy przesianą mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, mieszamy całość łyżką, najlepiej silikonową. Na sam koniec wlewamy trochę wody i wszystko miksujemy na małych obrotach.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy posmarowanej odrobiną masła i posypanej bułką tartą. Wstawiamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 25-30 minut. Biszkopt studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Biszkopt po wystygnięciu kroimy na pół, jedną część wkładamy na dno tortownicy.
Przygotowanie obu warstw: 1 galaretkę rozpuszczamy w 400 m wrzącej wody, wylewamy na dosyć płaski talerz lub pojemnik prostokątny lub kwadratowy i zostawiamy do stężenia, gdy stężeje kroimy galaretkę w kostkę.
2 galaretki rozpuszczamy w ok. 300 ml wrzącej wody i studzimy. Jogurt możemy trochę ubić aby go napowietrzyć, ale nie jest to potrzebne, możemy dodać też 1 łyżkę cukru pudru, ja nie daję. Wlewamy lekko tężejące galaretki, miksujemy i wsypujemy mrożone maliny, mieszamy, masa jogurtowa zacznie szybko tężeć od mrożonych malin, więc wylewamy całość na biszkopt, wyrównujemy i przykrywamy biszkoptem.
Wierzch i boki tortu będą posmarowane bitą śmietaną, więc ubijamy śmietanę z 1 łyżką cukru w wysokim naczyniu, uważamy, aby nie przebić śmietanki podczas ubijania, gdyż się zważy. Ubitą śmietankę przekładamy na powierzchnię biszkoptu, wyrównujemy, smarujemy również boki.
Układamy na bitej śmietanie maliny, a w środku rozkładamy kostki galaretki, ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego!