Ciasto z figami i migdałami

ciasto z owocami. Ciasto z figami i migdałami. Figi są teraz bardzo tanie, można je wykorzystywać i upiec placek drożdżowy z figami.
Świeże figi są w sklepach po 45- 90 gr, więc żal ich nie kupić. Uwielbiam figi w sałatkach:
Świeże figi z szynką
Sałatka z figami i mozzarellą
Sałatka z figami i serem pleśniowym
Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym

Lubię robić najbliższym domowe przyjemności, nie lubię za bardzo jeść ciast, ale piec lubię, nawet bardzo. W ogóle lubię czas wolny spędzać w kuchni. Ciasto na kefirze z figami i migdałami przygotowuje się bardzo szybko, do tego jest bardzo proste do przygotowania. Figi i migdały, lekki, puszyste ciasto na kefirze, do tego cukier puder.

Przepis jest bardzo prosty, składniki na tortownicę 26 cm:
figi, ale mogą być dowolne owoce,
3 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka,
1 szklanka cukru,
1 op. cukru wanilinowego,
125 ml oleju,
400 g kefiru

Jak przygotować ciasto z figami?

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, wlewamy olej i kefir, mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Obkładamy figami pokrojonymi na ćwiartki, albo innymi owocami, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni C ok. 50-60 minut. Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *