Placek drożdżowy z figami

Niedawno piekłam drożdżówki dyniowe z cynamonem. Dzisiaj polecam Wam kolejne ciasto drożdżowe. Placek drożdżowy z figami to mój kolejny pomysł na jesienne ciasto. Świeże figi są w sklepach po 90 gr, więc żal ich nie kupić. Uwielbiam figi w sałatkach:
Świeże figi z szynką
Sałatka z figami i mozzarellą
Sałatka z figami i serem pleśniowym
Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym

Kto nie lubi placka drożdżowego z owocami, no kto? Placek drożdżowy z figami jest pulchny, słodki, najlepiej smakuje gorący ze szklanką mleka. Wiem, wiem można dostać skrętu kiszek od gorącego placka drożdżowego, zawsze to słyszałam, ale nigdy nie słuchałam. Pycha!

Placek drożdżowy z figamiPlacek drożdżowy z figami

Składniki na ciasto:
50 g świeżych drożdży
3/4  szklanki mleka
100 g masła
8 łyżek  cukru
1/2 łyżeczka soli
2,5 szklanki  mąki pszennej
1/2 szklanka mąki krupczatki
figi
cukier trzcinowy

Rozpuszczamy w rondelku masło, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól, mieszamy, dodajemy drożdże i ucieramy aż drożdże się rozpuszczą. Do misy robota wsypujemy oba rodzaje mąki, dodajemy zaczyn i dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 min. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy figi pokrojone w ćwiartki i  posypujemy powierzchnię ciasta cukrem trzcinowym. Drożdżówkę odstawiamy jeszcze na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. Pieczemy ciasto około 45 min. Studzimy ciasto drożdżowe na kratce. Smacznego!

Smacznego:)

Placek drożdżowy z figamiPlacek drożdżowy z figami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Placek drożdżowy z figami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *