Schab w cieście naleśnikowym to moja propozycja na obiad. Moja mama w ten sposób panierowała schab wieprzowy, gdy nie miała w domu bułki tartej. Ja w cieście naleśnikowym często przygotowuję rybę na obiad.
Postanowiłam tym razem przygotować schab w cieście naleśnikowym na bazie wody gazowanej, mąki i jajka z prostej przyczyny, mi też skończyła się bułka tarta, a nie miałam niczego na panierkę.
Przepis jest błyskawiczny, prosty, a schab tak usmażony jest bardzo smaczny. Schab w cieście naleśnikowym przygotowuje się szybciej niż tradycyjny kotlet schabowy. Schab w cieście naleśnikowym najlepiej smakuje bezpośrednio po usmażeniu, jest wtedy na zewnątrz chrupiący i soczysty w środku. Wyśmienicie smakuje z zasmażanymi buraczkami lub z zasmażaną modrą kapustą, dopełnieniem jest puree z ziemniaków.
Składniki dla 4 osób:
4 plastry schabu, rozbite dosyć mocno
sól i pieprz do smaku
ciasto naleśnikowe:
¾ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki wody gazowanej
1 jajko
sól
można dodać ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować schab w cieście naleśnikowym? Jak się robi ciasto naleśnikowe do schabu? Przygotowujemy ciasto naleśnikowe łącząc wodę gazowaną z mąką i jajkiem. Mąki i wody powinno być tyle samo. Dodajemy sól do smaku, wszystko mieszamy trzepaczką. Ciasto naleśnikowe ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Plastry schabu maczamy w cieście naleśnikowym, dokładnie z obu stron i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni aż do zrumienienia. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z puree ziemniaczanym i np. buraczkami.