Kuchnia na trudne czasy

Kuchnia na trudne czasy cz.1. Dzisiaj zaczynamy cykl przepisów na trudne czasy. Od marca dostajemy z Piotrem całą masę pytań o porady, przepisy, zapytania co robić gdy mamy niskie dochody, jak gotować tanio w okresie pandemii, gdy brakuje pieniędzy od 1 do 1. Dla wielu rodzin nastały niestety trudne czasy, brakuje im pieniędzy, jak i pomysłów na tanie potrawy. Sporo osób straciło pracę, żyje na kredyt, z zasiłków i 500 +. W tej sytuacji nasuwa się pytane jak nie wpaść w długi i jak przetrwać za takie pieniądze. Ponieważ znudziło nam się odpowiadanie pojedynczo na te pytania, postaramy się w tym cyklu udzielić trochę kulinarnych porad na miarę obecnych czasów. Czasów z ograniczeniami związanymi z epidemią korona wirusa Covid 19, ale i z kreatywnymi możliwościami.

Najlepszym przykładem oszczędnego gotowania, może być Kuchnia PRL, która ostatnio jest bardzo popularna, zarówno z  sentymentu do okresu dzieciństwa, młodości, ale i z czystej oszczędności. W tamtym okresie powstawały różne potrawy z prostych i tanich składników, gdyż produktów nie było w sklepach.  Mimo ograniczonego dostępu do wielu produktów nasze mamy i babcie potrafiły ugotować z najprostszych składników bardzo smaczne dania. Polecam wpisy pt. KUCHNIA PRL. Teraz wszystko jest do kupienia, ale ludzi ograniczają niskie dochody.

Gdy zrezygnujcie z gotowego jedzenia i zdecydujcie się na samodzielnie gotowanie od podstaw będziecie mogli zaoszczędzić trochę pieniędzy, a i Wasze zdrowie zyska ponieważ nie będziecie jeść przetworzonego jedzenia, z substancjami które się w nim znajdują. Kupowanie potraw na wynos też jest dosyć kosztowne na dłuższą metę, radzę je ograniczyć do weekendów.

Przeczytajcie nasze przepisy na trudne czasy:

1 Kupujemy sezonowe owoce, warzywa i jajka najlepiej od rolnika na rynku, a nie w osiedlowym sklepie, a inne produkty np. mięso od rzeźnika, a makarony, kasze, napoje, przyprawy w supermarkecie. Mięso najtaniej kupicie w supermarkecie, ale skąd ono pochodzi i jaka jest jego jakość to druga sprawa! Jak ma się dużo czas można przeglądać gazetki i szukać promocji w różnych sklepach. Można też chodzić na zakupy z listą potrzebnych rzeczy i zawsze wiedzieć, ile pieniędzy mamy jeszcze do dyspozycji.

2.Gotujcie dania na zapas, zupy, dania jednogarnkowe, gulasze, gołąbki, wykorzystujcie podroby jeśli lubicie, takie dania można potem mrozić lub wekować w słoikach.  W lecie i jesienią róbcie przetwory z sezonowych warzyw i owoców.
bigos do słoików

Leczo do słoików na zimę

Gotujemy gęste i pożywne dania jednogarnkowe:
Błyskawiczna fasolka po bretońsku

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Grochówka z kiełbasą

gulasz z kiełbasą i pieczarkami

Gulasz z żołądków

gulasz z serc

zupa gulaszowa z papryką

Jarskie gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami

Gołąbki z ryżem i mięsem

Wekowanie zupy, przygotowane w ten sposób porcje zupy mogą stać w lodówce 2-3 tygodnie. Robię tak z każdą zupą i tym sposobem zawsze w lodówce jest kilka rodzajów zupy w słoikach. A jak mam miejsce w zamrażarce to wlewam zupę do pojemnika i mrożę.

3. Robimy sami smalec, Wędliny w słoiku,

4. Robimy sami sery i twarogi.

5.ZERO WASTE, czyli nie wyrzucamy resztek, zawsze z nich można ugotować kolejne danie. Zero Waste to w dosłownym tłumaczeniu „brak śmieci” lub „brak marnowania”, to styl życia, zgodnie z którym człowiek generuje jak najmniej odpadów. Obierki z jabłek i gruszek suszymy i możemy z nich mieć owocową herbatę.
Zupa z resztek. Forszmak
Zupa z resztek
Zupa kalafiorowa z liści i głąba

6. Nie marnujemy też pieczywa! Mrozimy je albo robimy z pieczywa grzanki do zupy i sałatek.
– Można wykorzystać chleb do zrobienia np. tostów francuskich, czyli  nasz polski chleb w jajku smażony na maśle czy oleju.
grzanki do zupy, przygotowuję zawsze więcej grzanek i przechowuję je w zamkniętym słoiku aby nie zwilgotniały,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.