Gołąbki z ryżem i mięsem

Nie ma uniwersalnego przepisu na gołąbki. Można je przygotować z różnymi dodatkami,  z tym co lubi. Lubię gołąbki z kaszą, gołąbki z mięsem, papryką i ryżem. Można przygotowywać gołąbki w garnku, w piekarniku lub w parowarze. Te dzisiejsze przygotował Piotrek. Te gołąbki z mięsem, ryżem zostały przygotowane w garnku (duszone gołąbki)  i bazują na tradycyjnym, prostym przepisie na gołąbki z kapusty.  Farsz na gołąbki oprócz mięsa zawiera ryż długoziarnisty, oraz mało wymyślne przyprawy: sól, pieprz i majeranek.

Gołąbki z ryżem i mięsem są pyszne i sycące. U nas podawane są z domowym sosem pomidorowym.

Gołąbki z ryżem i mięsemGołąbki z ryżem i mięsem

SKŁADNIKI:

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 200 g ryżu długoziarnisty,
  • 1 jajko
  • 250 ml rosołu
  • kapusta
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy 2 torebki ryżu na półtwardo. Z kapusty wykrawamy ostrym nożem głąb i parzymy  kapustę we wrzącej wodzie. Liście kapusty ostrożnie rozdzielamy. Ścinamy z każdego liścia zgrubiałe nerwy liściowe. Mięso wieprzowe kroimy na mniejsze części i siekamy w szatkownicy lub mielimy w maszynce do mięsa. Surowe mięso  mieszamy z ryżem. Do farszu dodajemy 1 jajko, doprawiamy do smaku  solą, pieprzem i majerankiem, farsz  dokładnie mieszamy.  Każdy liść kapusty solimy od środka, a następnie układamy na środku liścia po ok. 2 łyżki farszu, zakładamy boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy 15 dużych gołąbków.  Na dnie garnka układamy resztę liści kapusty, na nich układamy ciasno gołąbki i zalewamy 1 szklanką rosołu, przykrywamy resztą liśćmi. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 1 godziny aż gołąbki będą miękkie. Możemy przed podaniem podsmażyć gołąbki  na patelni. Podajemy gołąbki z domowym sosem pomidorowym.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Gołąbki z ryżem i mięsem

  1. Pingback: Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Gołąbki z kapusty kiszonej - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *