Barszcz ukraiński na żeberkach

O barszczu ukraińskim Piotrek mówił od 2 tygodni. Ja nie jestem smakoszem tej zupy, więc mi było obojętne, czy zrobi tę zupę czy nie. Ilu gotujących tyle wersji barszczu ukraińskiego. Piotrek zazwyczaj robi je na żeberkach wieprzowych. Część warzyw: marchew, pietruszka i seler ściera na tarce, a część np. buraki, ziemniaki kroi w kostkę.
Jeśli chce zrobić szybki barszcz to wykorzystuje fasolę z puszki, ale ten dzisiejszy zrobiony jest z fasoli namoczonej dzień wcześniej.

Ten  Barszcz ukraiński na żeberkach ma tak dużo składników, oraz tak wiele smaków, więc nie dziwię się że ma tylu zwolenników:

barszcz ukraiński na żeberkach

  • 4 paski żeberek wieprzowych
  • 1/4 główki kapusty białej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 5 małych ziemniaków
  • 5 małych buraków ćwikłowych
  • 100 g suche fasoli Jaś
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego Winiary
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 kuleczki ziela angielskiego
  • 1  liść laurowy
  • do smaku – sól, cukier, pieprz czarny mielony

Umyte żeberka  wkładamy do garnka i zalewamy wodą z moczenia fasoli, wsypujemy  fasolę, dodajemy 1 łyżeczkę soli, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy aż mięso zmięknie. Żeberka wyjmujemy i kroimy w kostkę.  Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy: ziemniaki i buraki w kostkę, marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w słupki lub ścieramy na tarce (u nas tarcza do warzyw FP 270 Kenwood). Kapustę szatkujemy dość drobno ostrym nożem. Warzywa wsypujemy do zupy i gotujemy aż zmiękną. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane, dodajemy kapustę, czosnek, koncentrat pomidorowy, oraz koncentrat barszczu, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie solą, gotujemy jeszcze ale niezbyt długo, tak by kapusta zmiękła. Pokrojone żeberka każdemu układamy w miseczkach i zalewamy gorącą zupą.

Barszcz ukraiński jest bardzo gęsty i taki powinien być, jednogarnkowy, pożywny, pełen smaków.

Można barszcz zabielić wlewając do garnka śmietanę, ale u nas Piotrek je zabielany, ja bez śmietany, więc każdy zabiela sobie barszcz rozlany do  miseczek.

Smacznego.

Barszcz ukraiński na żeberkach

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>