Barszcz ukraiński na żeberkach

O barszczu ukraińskim Piotrek mówił od 2 tygodni. Ja nie jestem smakoszem tej zupy, więc mi było obojętne, czy zrobi tę zupę czy nie. Ilu gotujących tyle wersji barszczu ukraińskiego. Piotrek zazwyczaj robi je na żeberkach wieprzowych. Część warzyw: marchew, pietruszka i seler ściera na tarce, a część np. buraki, ziemniaki kroi w kostkę.
Jeśli chce zrobić szybki barszcz to wykorzystuje fasolę z puszki, ale ten dzisiejszy zrobiony jest z fasoli namoczonej dzień wcześniej.

Ten  Barszcz ukraiński na żeberkach ma tak dużo składników, oraz tak wiele smaków, więc nie dziwię się że ma tylu zwolenników:

barszcz ukraiński na żeberkach

  • 4 paski żeberek wieprzowych
  • 1/4 główki kapusty białej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 5 małych ziemniaków
  • 5 małych buraków ćwikłowych
  • 100 g suche fasoli Jaś
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego Winiary
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 kuleczki ziela angielskiego
  • 1  liść laurowy
  • do smaku – sól, cukier, pieprz czarny mielony

Umyte żeberka  wkładamy do garnka i zalewamy wodą z moczenia fasoli, wsypujemy  fasolę, dodajemy 1 łyżeczkę soli, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy aż mięso zmięknie. Żeberka wyjmujemy i kroimy w kostkę.  Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy: ziemniaki i buraki w kostkę, marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w słupki lub ścieramy na tarce (u nas tarcza do warzyw FP 270 Kenwood). Kapustę szatkujemy dość drobno ostrym nożem. Warzywa wsypujemy do zupy i gotujemy aż zmiękną. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane, dodajemy kapustę, czosnek, koncentrat pomidorowy, oraz koncentrat barszczu, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie solą, gotujemy jeszcze ale niezbyt długo, tak by kapusta zmiękła. Pokrojone żeberka każdemu układamy w miseczkach i zalewamy gorącą zupą.

Barszcz ukraiński jest bardzo gęsty i taki powinien być, jednogarnkowy, pożywny, pełen smaków.

Można barszcz zabielić wlewając do garnka śmietanę, ale u nas Piotrek je zabielany, ja bez śmietany, więc każdy zabiela sobie barszcz rozlany do  miseczek.

Smacznego.

Barszcz ukraiński na żeberkach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>