Zupa kalafiorowa z liści i głąba

Zupa kalafiorowa z liści i głąba to nie nowość w mojej kuchni, gdyż w mojej kuchni staram się wykorzystywać wszystkie części z warzyw. Większość osób, gdy kupuje kalafiora, liście i głąb wyrzuca, nie wiedzą, że można z nich przygotować doskonałą w smaku zupę. Gdy ugotowanego kalafiora podaję w całości z bułką tartą, to wtedy z resztek kalafiora gotuję pyszną lekką kalafiorową zupę krem, mamy wtedy dwudaniowy obiad. Oczywiście z różyczek kalafiora też gotuję zupę kalafiorową, często dodaję wtedy liście i głąb aby zupę zagęścić.
Wam też radzę – zamiast wyrzucać liście i głąb, wykorzystajcie je i zróbcie z nich wyśmienitą zupę krem. Gdy chcę by zupa z kalafiora była bardziej gęsta dodaję do niej ziemniaki, które po ugotowaniu zagęszczają zupę. Tym razem ziemniaki pominęłam i dodałam jedynie śmietankę kremówkę, ona też powoduje, że zupa staje się bardziej kremowa.
Zupa kalafiorowaZupa kalafiorowa

Lekka zupa kalafiorowa z resztek kalafiora.
Składniki na ok 1 litr zupy:
liście, łodygi i głąb z 1 kalafiora
po 2 gałązki świeżego lubczyku i natki pietruszki
100 ml śmietanki 30%
sól morska i świeżo mielony biały pieprz do smaku
2 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
ok. 1,2 litra wody
do dekoracji – pestki dyni i natka pietruszki

Przygotowanie: Liście i głąb kalafiora dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, przekładamy do garnka, dodajemy  świeży lubczyk, natkę pietruszki, ok. 1 łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu i ziele angielskie, zalewamy całość wodą. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.  Wszystko przekładamy do blendera kielichowego, wlewamy śmietankę i miksujemy całość na gładki krem. Można zupę zmiksować blenderem ręcznym. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym białym pieprzem. Zupę kalafiorową rozlewamy do talerzy, posypujemy pestkami dyni i natką pietruszki. Smacznego!

zupa kalafiorowaZupa kalafiorowa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.