Sos z mięsa z rosołu

Sos z mięsa z rosołu. Rosół gotuję od zawsze i nie tylko w niedzielę.  To  moja ulubiona zupa, która często gości na naszym stole.  Na jego bazie przygotowuję inne zupy lub potrawy. Zupa pomidorowa i ogórkowa na rosole jest gotowana prawie w każdym polskim domu, a kurczak w potrawce to standard . Gotuję też kremową Zupę z kurczaka i warzyw z rosołu. Wczoraj ugotowałam rosół z udek, gdyż jest tak samo smaczny jak z całego kurczaka i kury, do tego każdy wie, że rosół z udek jest bardzo tani.  A dzisiaj Wam pokażę mój sposób co zrobić z udek z rosołu.
sos z kurczakaWiele osób ma dylemat co z tym ugotowanym mięsem i warzywami potem zrobić.  Znam takich co resztki po rosołowe wyrzucają.  Moja mama robiła często potrawkę z mięsa drobiowego, które pozostało z rosołu podawała z ryżem i marchewką. Ja bardzo często robię kurczaka w sosie śmietankowym, gdyż w ten sposób wykorzystuję mięso z rosołu. My bardzo lubimy kurczaka w sosie, aby zmienić smak czasami dorzucam do sosu inne składniki: pieczarki, ser gorgonzola, czy warzywa. Natomiast z gotowanych warzyw z rosołu najchętniej robię sałatkę jarzynową, albo pulpety z kurczaka i warzyw.

Przepis na błyskawiczny sos z mięsa z rosołu.

Składniki na 2-3 porcje sos z mięsa z rosołu:

Ugotowane 2-3 udka z rosołu
rosół 1 szklanka
zimny rosół lub woda ok. 1/2 szklanki
mąka 2 łyżki
śmietana 30 % 3-4 łyżki
Sól i pieprz
natka pietruszki

Przygotowanie sosu z mięsa z rosołu:

Mięso z udek kurczaka oddzielamy od kości, jak ktoś chce to może usunąć też skórę. Mięso drobiowe kroimy w kostkę. Rosół podgrzewamy w rondelku. Mąkę mieszamy z  pozostałym rosołem lub wodą, wlewamy do wrzącego rosołu. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje uważamy aby nie było grudek.  Gdy sos będzie gęsty  do sosu wkładamy pokrojone mięso, zagotowujemy i trzymamy na średnim ogniu jeszcze ok.  2-3 minuty.
Zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy słodką śmietanę, gdy jest potrzeba sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy np. natką pietruszki lub koperkiem. Podajemy z tym co lubimy jeść sos z ryżem, makaronem lub  ziemniakami. Do sosu z mięsem możemy dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa. Smacznego!

sos z gotowanego mięsa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *