Leczo do słoików na zimę

Leczo do słoików na zimę. Jak zrobić leczo na zimę? Leczo z cukinii w słoikach.

Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie. Doskonale leczo smakuje późnym latem i jesienią, gdy pomidory i papryka jest najtańsza. A dzięki pasteryzacji możemy przygotować leczo do słoików na zimę, z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Podaję Wam mój sprawdzony przepis. Zimą wystarczy podsmażyć na patelni cebulę z kiełbasą lub boczkiem, wyjąć leczo ze słoika, wymieszać, zagotować i jeść z apetytem!

Składniki na 4 słoiki:
1-2 czerwone papryki
1 duża cukinia
8 dojrzałych pomidorów
2 cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz, oraz czerwona ostra papryka

Jak zrobić leczo na zimę w słoikach? Ja nie lubię rozgotowanych warzyw, a słoiki są dodatkowo pasteryzowane więc to kolejna obróbka termiczna. Warzywa więc nie są długo duszone. Warzywa myjemy i osuszamy. 2 cebule pokrojone w piórka szklimy na oleju. 8 dużych pomidorów nacinamy na krzyż i parzymy wrzącą wodą, ściągamy skórę. Połowę pomidorów miksujemy, a drugą połowę kroimy w ósemki i całość dodajemy do cebuli, chwilkę dusimy (ok. 5 minut), dodajemy 1 dużą cukinię ze skórą, ale bez gniazdek nasiennych pokrojoną w kostkę, oraz 1-2 papryki pokrojone w paski, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, dusimy maksymalnie 10 minut. Z solą nie przesadzajmy bo potem jak wymieszamy leczo z kiełbasą lub boczkiem to może być za słone.

Gotowe leczo przekładamy do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. Ja pasteryzuję słoiki w piekarniku w 120 stopniach 30 minut. Gotowe. Jak chcemy przygotować więcej słoików to proporcjonalnie zwiększamy ilość składników.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.