Leczo do słoików na zimę

Leczo do słoików na zimę. Jak zrobić leczo na zimę? Leczo z cukinii w słoikach.

Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie. Doskonale leczo smakuje późnym latem i jesienią, gdy pomidory i papryka jest najtańsza. A dzięki pasteryzacji możemy przygotować leczo do słoików na zimę, z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Podaję Wam mój sprawdzony przepis. Zimą wystarczy podsmażyć na patelni cebulę z kiełbasą lub boczkiem, wyjąć leczo ze słoika, wymieszać, zagotować i jeść z apetytem!

Składniki na 4 słoiki:
1-2 czerwone papryki
1 duża cukinia
8 dojrzałych pomidorów
2 cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz, oraz czerwona ostra papryka

Jak zrobić leczo na zimę w słoikach? Ja nie lubię rozgotowanych warzyw, a słoiki są dodatkowo pasteryzowane więc to kolejna obróbka termiczna. Warzywa więc nie są długo duszone. Warzywa myjemy i osuszamy. 2 cebule pokrojone w piórka szklimy na oleju. 8 dużych pomidorów nacinamy na krzyż i parzymy wrzącą wodą, ściągamy skórę. Połowę pomidorów miksujemy, a drugą połowę kroimy w ósemki i całość dodajemy do cebuli, chwilkę dusimy (ok. 5 minut), dodajemy 1 dużą cukinię ze skórą, ale bez gniazdek nasiennych pokrojoną w kostkę, oraz 1-2 papryki pokrojone w paski, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, dusimy maksymalnie 10 minut. Z solą nie przesadzajmy bo potem jak wymieszamy leczo z kiełbasą lub boczkiem to może być za słone.

Gotowe leczo przekładamy do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. Ja pasteryzuję słoiki w piekarniku w 120 stopniach 30 minut. Gotowe. Jak chcemy przygotować więcej słoików to proporcjonalnie zwiększamy ilość składników.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

7 myśli nt. „Leczo do słoików na zimę

Skomentuj Patka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *