Leczo (Lecsó)

Uwielbiamy Leczo z kiełbasą, szczególnie teraz kiedy cena papryki poszła w dół, leczo zawsze pod koniec lata króluje na naszym stole.

Lecsó / Leczo to węgierskie danie, ale sposobów na przygotowanie leczo istnieje bardzo dużo. Można się zastanawiać, czy jest uniwersalny przepis na Leczo. My przygotowujemy leczo z dodatkiem kiełbasy, świeżych pomidorów i różnego koloru papryk.

Nasze leczo jest pikantne, gdyż do niego dodaję chili peperoncini i ostrą paprykę w proszku.

Wszystkie składniki na leczo kroję w kostkę, efekt wizualny murowany.

SKŁADNIKI :

  • 6 szt.  papryki (czerwona, zielone, żółta)
  • 4 szt. kiełbasy  zwyczajnej
  • 2 cebule
  • 10 małych mięsistych pomidorów
  • 2 łyżki oleju kujawskiego 3 ziarna
  • sól ziołowa do smaku
  • 3 łyżeczki  papryki Kotanyi
  • 1/2 łyżeczki chili peperoncini Kotanyi
  • 1/2 słoiczka dobrego koncentratu pomidorowego
PRZYGOTOWANIE :
Kiełbasę kroimy w kostkę i wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą podsmażamy na 2 łyżkach oleju kujawskiego. Doprawiamy solą ziołową, chili i papryką w proszku. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i połowę słoiczka koncentratu, przykrywamy i dusimy ok. 5 minut. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę. Wkładamy do  garnka, zalewamy 1  szklanką wrzącej wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut,  aż papryka będzie miękka i utworzy się gęsty, aromatyczny sos. Doprawiamy jeszcze ewentualnie solą ziołową.
My nasze leczo jemy z pieczywem. Jeśli robię większą ilość to wkładam do pojemników i leczo zamrażam, jest w sam raz kiedy nie ma pomysłu na obiad. Można też Leczo podać z ryżem.
A wy z czym podajecie Leczo?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Leczo (Lecsó)

  1. Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Warzywa psiankowate 2012

  2. Pingback: Leczo do słoików na zimę - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *