Chałka z kruszonką, czyli drożdżowa chałka z kruszonką.
Słodka chałka drożdżowa to nie jest wyczyn kulinarny, to łatwy wypiek, każdy sobie z nim poradzi! Można się pokusić i zrobić swoją własną, słodką, pyszną domową chałkę.
Ta chałka drożdżowa najbardziej smakuje nam z zimnym mlekiem prosto z lodówki, najlepiej jak jest posmarowana domowymi powidłami śliwkowymi!
Na blogu znajdziecie już przepis na chałkę: zaplatana chałka maślana z sezamem, można też upiec bez zaplatania w blaszce podobnie jak chałkę z tego przepisu.
Składniki:
- 1/2 kg mąki,
- 5 dag drożdży,
- 2 jajka,
- 50 g masła,
- szczypta soli,
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
Kruszonka maślana (im drobniejsza kruszonka, tym dodajemy więcej mąki):
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 łyżka – cukier z prawdziwą wanilią lub1 op. cukru wanilinowego (opcjonalnie)
4 łyżki mąki krupczatki
Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy masło, następnie mieszamy ręką i zagniatamy.
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 1 szklanki ciepłego mleka, wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W między czasie ucieramy jajka z resztą cukru i rozpuszczonym, chłodnym masłem. Do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiamy kilka minut. Gdy ciasto drożdżowe jest gotowe, rozciągamy i formujemy podłużną drożdżówkę. Układamy chałkę w podłużnej formie posypanej mąką, posypujemy maślaną kruszonką, zostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Chałkę pieczemy w temp. 180 stopni 15-20 minut + ok. 3 minuty z termoobiegiem. Chociaż to niezdrowo najlepiej smakują chałki gdy są jeszcze ciepłe. Smacznego!