Chałka drożdżowa

Słodka Chałka drożdżowa to żaden problem!

Można się pokusić i zrobić swoją własną, słodką, pyszną domową, chałka drożdżowa  najbardziej smakuje z zimnym mlekiem z lodówki, można ja posmarować domowymi powidłami!

Składniki:
  • 1/2 kg mąki,
  • 5 dag drożdży,
  • 2 szt. jajka,
  • 1/4 kostki margaryny,
  • szczypta soli,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • ziarno sezamu

Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 1 szklanki mleka, wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W między czasie ucieramy 1 jajo i 1 żółtko z resztą cukry i rozpuszczoną margaryną. Do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto jest gotowe, dzielimy na 2 części. Każdą część jeszcze raz wyrabiamy, robimy cienkie wałeczki, łączymy na czubku po 3 wałeczki i splatamy jak warkocz, łączymy na końcu, zostawiamy aż wyrosną. Układamy chałki w podłużnej formie posypanej mąką, smarujemy wodą i posypujemy ziarnem sezamu. Chałki pieczemy w temp. 180 stopni 15 minut+ 3 minuty z termoobiegiem. Chociaż to niezdrowe najlepsze są jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Chałka drożdżowa

  1. Pingback: Chałka maślana - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.