Rogaliki drożdżowe z marcepanem

Wolny czas = czas na pieczenie. Kto nie lubi drożdżowych rogalików?

Małe, pyszne, domowe! Rogaliki na kilka kęsów z pyszną marcepanową masą, z cytrynowym lukrem i posypką z migdałówi. Smaczne. Akurat takie by ugościć gości.

Składniki:
  • 1 kg mąki,
  • 7 dag drożdży,
  • 4 szt. żółtka,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • szczypta soli,
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szkl. mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200 g marcepanowej masy

Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 2 szklanek ciepłego mleka, wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ja zawsze ciasto drożdżowe wstawiam do piekarnika nastawionego na 50 stopni).  W między czasie ucieramy 4 żółtka z resztą cukru, cukrem waniliowym. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, wlewamy rozpuszczoną margaryną,  wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione i pulchne dzielimy na cztery części. Każdą część jeszcze raz wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy trójkąty, u podstawy każdego trójkąta nakładamy kostkę masy marcepanowej i zwijamy od najszerszej części, czubek trójkąta musi znaleźć się pod spodem, nadając formę rogala. Rogale układamy na blasze posypanej mąką, pieczemy w temp. 180 stopni 15 minut+ 3 minuty z termoobiegiem. Po upieczeniu, ostudzone rogale lukrujemy cytrynowym lukrem. Posypujemy zmielonymi migdałami.

Smacznego. Nic nie przebije domowych rogali.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Rogaliki drożdżowe z marcepanem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.