Śledzie z rodzynkami na Wigilię. Śledzie Wigilijne na słodko z rodzynkami i miodem.
Zaczął się na blogu ruch, ludzie szukają już w listopadzie świątecznych przepisów! Wszak Boże Narodzenie już tuż, tuż. Jeśli wciąż nie macie pomysłu na przygotowanie świątecznego menu to Blog „Damsko-męskie spojrzenie na kuchnie” w tym roku poleca kolejny przepis na śledzie wigilijne, ale tym razem na słodko! Tradycyjnie numer 1 na świątecznym stole to pyszny śledzik. Wypróbujcie te śledzie z rodzynkami obowiązkowo i dajcie znać czy smakowały! To kolejny prosty i bardzo szybki pomysł na pyszne wigilijne śledzie – śledzie z rodzynkami, trochę przypomina nasz przepis na śledzie po sułtańsku, gdyż w obu przepisach są rodzynki, tam dodatkowo wystąpiły powidła śliwkowe. Można nawet doszukać się podobieństwa do przepisu na śledzie po kaszubsku, które są zakwaszane octem, moje śledzie z rodzynkami są z dodatkiem soku z cytryny i miodu.
Polecam również wpis na najlepsze przepisy na śledzie. Tam znajdziecie całą masę inspiracji na śledzie.
Moje śledzie oprócz cebuli, miodu i rodzynek zawierają turecką pastę paprykową ( w której się zakochałam). Moim zdaniem te dodatki korzystnie wpływają na smak tej śledziowej kombinacji. Można oczywiście wykorzystać koncentrat pomidorowy, ketchup albo inny pomidorowy sos i doprawić je w zależności od swoich upodobań smakowych. Warto spróbować! Można te śledzie przygotować kilka dni wcześniej, ale zrobione na kilka godzin przed kolacją Wigilijną też będą wyśmienicie smakować. Śledzie można wymieszać od razu z sosem, a kto dba o estetykę podania to polecam ułożyć wszystko warstwowo: śledzie, sos z cebulą i rodzynkami, śledzie i znów sos, ja dla koloru dodałam jeszcze natkę pietruszki.
Śledzie z rodzynkami. Śledzie wigilijne na słodko z rodzynkami i miodem, składniki na ½ litrowy słoik, ale warto zrobić z podwójnej ilości:
5 solonych filetów śledziowych
2 łyżki oleju
2 średnie cebule
100 g rodzynek
180 g koncentratu pomidorowego z oliwą i bazylią lub zwykły koncentrat poidorowy
2 łyżki pasty paprykowej, tutaj ostra turecka pasta paprykowa bibersalçası, może być ajwar
1-2 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy)
1-2 łyżki soku z cytryny, do smaku
1 liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
natka pietruszki (opcjonalnie)
sól do smaku
Jak zrobić śledzie na słodko z rodzynkami? Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy przez ok. 10 minut aż napęcznieją, odcedzamy.
Śledzie zalewamy wodą, kilkakrotnie je płuczemy, wymieniamy wodę i suszymy na papierowym ręczniku, kroimy w paseczki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy na małym ogniu, dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę paprykową, liść laurowy, ziele angielskie i odcedzone rodzynki, polecam podlać odrobiną wody. Chwilkę wszystko dusimy, cały czas mieszając aby sos się nie przypalił. Doprawiamy sos do smaku miodem i sokiem z cytryny i odrobiną soli. Studzimy.
W słoiku układamy warstwami pikantny sos pomidorowy z rodzynkami i cebulą, posiekaną natkę oraz pokrojone śledzie. Słoik odstawiamy w chłodne miejsce, aby śledzie się przegryzły, najlepiej do lodówki , można jeść już tego samego dnia, ale jak zrobicie kilka dni wcześniej przed Wigilią, czy inną okazją do ich podania to też będą doskonałe w smaku.
Podajemy np. z pieczywem. Smacznego!