Ciasto z rabarbarem szybkie i tanie.
Pyszne ciasto z rabarbarem to:|
– HIT sezonu rabarbarowego!
– Tanie, pyszne, szybkie i proste! Udaje się każdemu!
– Przygotowane na jogurcie z olejem! Zainteresowani przepisem? Wypróbujcie koniecznie!
Ciasto z rabarbarem, jest naprawdę błyskawiczne. Najbardziej smakuje wiosną, kiedy pojawia się rabarbar, dlatego najlepiej smakuje o tej porze roku. Bo kiedy je piec, jak nie teraz, no powiedzcie, kiedy? Zrobicie je szybko, a Wy będziecie się delektować jego pysznym smakiem. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujecie nawet miksera. Składniki wystarczy wymieszać łyżką lub trzepaczką. Łatwe, szybkie i doskonale smakuje. To ciasto idealne na podwieczorek do kawy lub herbaty.
Polecamy też ciasto z rabarbarem, truskawkami i maślaną kruszonką ciasto skubaniec z rabarbarem i babeczki z rabarbarem. ciasto z rabarbarem i kruszonką, Ciasto z truskawkami na maślance, Najłatwiejsze ciasto z truskawkami, Ciasto z truskawkami na kefirze i Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką.
Przepis na Proste ciasto z rabarbarem szybkie i tanie:
Składniki na ciasto, na kwadratową formę (20×20 cm) lub tortownicę 22 cm:
250 g mąki
50 ml oleju
½ szklanki cukru
2 jajka
200 g jogurtu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g rabarbar, umyty i pokrojony w plastry, do obłożenia ciasta.
+ cukier do posypania ciasta, najlepiej kryształ
Można też zrobić do ciasta z rabarbarem dodatkowo kruszonkę, przepis znajduje się poniżej:
maślana kruszonka (im drobniejsza kruszonka, tym dodajemy więcej mąki):
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 op. cukru wanilinowego (opcjonalnie)
4 łyżki mąki krupczatki
Jak zrobić kruszonkę: mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy masło, następnie mieszamy ręką i zagniatamy.
To proste ciasto z rabarbarem jest błyskawicznie.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, olej i jogurt, mieszamy , wystarczy trzepaczka, aż masa będzie jednolita. Dodajemy do płynnych składników proszek do pieczenia i mąkę, łączymy.
Do kwadratowej formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię ciasta. Układamy rabarbar i dodatkowo posypujemy cukrem. Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż powierzchnia będzie delikatnie brązowa. Ja podałam z kleksem bitej śmietany. Smacznego!