Grillowany halloumi z pomarańczami.
Latem często grilluję ser halloumi i podaję w parze z sałatką lub warzywami, bo to łatwy patent na szybkie jedzenie o każdej porze dnia, od śniadania do kolacji.
Dla tych, którzy nie wiedzą: Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego (albo mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego), który doskonale nadaje się do grillowania i smażenia, gdyż utrzymuje swoją strukturę i się nie rozpływa na patelni. Surowy ser halloumi dla mnie nie ma smaku i jest gumowaty, za to grillowany jest przepyszny, lekko słony i słodki jednocześnie, delikatnie ciągnący się, z przyrumienionymi, efektownie wyglądającymi ciemnymi śladami od grillowania, ja mogę go jeść bez niczego.
Dzisiaj polecam go połączyć z owocami i przygotować apetyczną sałatkę, bo ta sałatka jest przepyszna i kolorowa, lekko pikantna, która zachwyca smakiem w połączeniu z grillowanym serem halloumi.
Polecałam też: Sałatka z bulgur i serem Halloumi oraz 50 przepisów na letnie sałatki.
Wszelkie owoce bardzo lubią się z serami, dlatego dziś ser trafia do miski z pomarańczami i porzeczkami. Można wykorzystać morele lub brzoskwinie i je również, grillować, ale krótko, Pamiętajcie, że te owoce powinny zachować kształt, a nie zamienić się w owocowy dżem.
Grillowany halloumi z pomarańczami– SKŁADNIKI na 2 porcje:
250g sera Halloumi
1 pomarańcza (brzoskwinie, morele też mogą być)
pieprz
miks sałat
oliwa extra vergine
olej do smażenia
porzeczki
Przepis na Grillowany z pomarańczami:
Przy użyciu pędzelka lekko natłuszczamy olejem patelnię grillową i dobrze ją rozgrzewamy. Ser Halloumi kroimy w około półcentymetrowe plastry. Smażymy ser z dwóch stron, aż będzie miał odbite paski od grilla. Pomarańczę kroimy i filetujemy, czyli obieramy ze skórki.
Przekładamy pomarańcze wraz z sokiem do miski z sałatą, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Zawartość miski przekładamy do głębszych talerzy. Dodajemy grillowane plastry Halloumi.
Całość skrapiamy oliwą, posypujemy porzeczkami, możemy dodatkowo posypać np. drobnymi listkami mięty. Smacznego!