Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką.
Jak zrobić kruche ciasto z owocami, łatwe, pyszne i szybkie.
Moje kruche ciasto z owocami sezonowymi to prosty przepis na pyszny deser do kawy lub herbaty. W ramach owocowego nadzienia możemy wykorzystać dowolne sezonowe owoce, albo mrożoną mieszankę owoców. W tym cieście są tylko słodkie śliwki.
Kruchy placek ze śliwkami można podać np. z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany.Polecam też przepis na inne kruche ciasto z owocami.
Można też przygotować ciasto kruche w klasycznych proporcjach 3:2:1, czyli tylko mąka : masło : cukier, oraz szczypta soli bez jajka. Jak przygotować idealne ciasto kruche bez jajka
Jak zrobić Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką na tortownicę o śr. 25-26 cm:
300 g mąki,
150 g cukru,
125 g zimnego masła,
2 jajka,
1 łyżeczka proszku,
jak ciasto wydaje się Wam za gęste można dodać jeszcze 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu.
Umyte śliwki kroimy na pół lub na ćwiartki, usuwamy pestki, wymieszać z 1 opakowaniem dowolnej galaretki albo z kisielem, czy skrobią.
Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami, krok po kroku:
Posiekać razem mąkę wymieszaną z proszkiem, masło i cukier, dodać jajka i wszystko razem zagnieść, podzielić na pół. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć dno tortownicy ciastem, ciasto podpiec w 180 st.C ok. 15-20 minut. Wyłożyć na podpieczone ciasto śliwki wymieszane z suchą galaretką, na owoce pokruszyć lub zetrzeć resztę ciasta i całość piec 30 minut w 180 st. C.
Wyjąć z piekarnika kruche ciasto ze śliwkami, można ostudzić, ale na ciepło też jest pyszne.
Właśnie upiekłam to ciacho, aż trudno uwierzyć, jakie to dobre! Teraz zaczęłam eksperymentować z różnymi smakami. Robot planetarny Ariete zdecydowanie ułatwia mi sprawę dzięki czemu mogę szaleć w kuchni