Zupa Chilli con carne smakuje podobnie jak zupa meksykańska z mięsem mielonym.
Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. “Chile con carne” oznacza papryki z mięsem. Główne składniki tej potrawy to różnego rodzaju papryki, fasola, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso, doprawione kuminem i chilli.
Polecam też przepis na zupę cygańską, wszystkie te zupy są pyszne, pikantne, bardzo sycąca i kolorowe, pełne smaków. Miseczka zupy chilli con carne przyjemnie rozgrzewa w jesienne dni. Zupa z ryżem i z mięsem mielonym jest bardzo szybka do przygotowania, połączenie prostych składników takich jak cebula, fasola, kukurydza, pomidory i mielone mięso oraz przyprawy sprawiają, że jest ona niepowtarzalna w smaku. Ja zupę meksykańską wzbogaciłam ryżem i świeżą paprykę, podobnie jak w przepisie na prawdziwe, gęste chilli con carne, który podaje się z ryżem.
Po ugotowaniu Zupa chilli con carne tak jak zupa meksykańska, czy cygańska powinna się przegryźć przed podaniem, aby nabrała smaku . Przed samym podaniem należy ją ponownie zagotować i podawać posypaną świeżą kolendrą lub natkę pietruszki.
Przepis na Zupę chilli con carne
Składniki dla 4 osób:
300 g świeżo mielonego mięsa z wołowiny
1 puszka (400g) krojonych pomidorów z ziołami lub 3 obrane i pokrojone pomidory
1 mała puszka (165g) kukurydzy z chili
1 puszka (310g) czerwonej fasoli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 1/2 litra rosołu drobiowego, bulionu
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
1/3 łyżeczki chili
1 duża czerwona papryka
1 marchew
sól, pieprz do smaku
2 łyżeczki suszonej kolendry
1 łyżka smalcu lub oleju rzepakowego
100 g ryżu
Jak przygotować zupę chilli con carne z mięsem mielonym i ryżem?
Mięso mielimy. Cebulę kroimy w kostkę, obrany czosnek drobno siekamy. Do wysokiego rondelka dodajemy łyżkę smalcu i podgrzewamy. Na rozgrzany smalec lub olej wrzucamy mielone mięso, doprawiamy je kuminem, ostrą i słodką papryką oraz chili, mieszamy i podsmażamy często mieszając, dodajemy cebulę i czosnek, pokrojoną w pół plastry marchew, pokrojoną w kostkę paprykę i doprawiamy solą. Podsmażamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliło.
Dodajemy krojone pomidory, chwilkę dusimy. Całość zalewamy gorącym rosołem lub bulionem, dodajemy 100 g ryżu i gotujemy na niewielkim ogniu aż zupa lekko zgęstnieje (ok. 5 minut), na końcu dodajemy kukurydzę i fasolę odsączoną na sicie, oraz zioła np. prowansalskie lub suszoną kolendrę. Na koniec ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Podajemy posypane posiekaną świeżą kolendrą lub pietruszką, można podać z chipsami z tortilli, albo z kawałkiem świeżego pieczywa. Smacznego !
Fajny przepis, osobiście uwielbiam jeść zupe Chilli con