Boczek faszerowany z air fryer. Na święta zrobiłam pyszny pieczony boczek, jeden boczek rolowany i dwa w kawałku po ok. 1 kg, z chrupiącą skórką, która była na wierzchu boczku wieprzowego. Tym razem boczek piekłam w Frytkownicy beztłuszczowej – air fryer, smak rolowanego boczku jest taki sam jak boczek faszerowany z piekarnika, boczek pieczony w piekarniku, ale dużo czasu się zaoszczędza podczas pieczenia, mięsa nie trzeba pilnować, do tego tłuszcz wytapia się do komory poniżej. Gdy boczek będzie już gotowy, zostawiamy go w nagrzanej frytownicy do całkowitego ostudzenia.
Receptura pochodzi z mojego rodzinnego domu na faszerowany boczek, taki boczek mój tata zawsze piekł na każde Święta. Piękną łatę boczku z żeberkami dostałam w sklepie masarskim. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy żeberka. Od strony skóry robimy ostrym nożem nacięcia w kratkę, które po upieczeniu apetycznie wyglądają. Od strony mięsa nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i majerankiem. Do mielonego mięsa dodajemy, sól, pieprz, czosnek i sporo majeranku (min. 2 łyżki), 2-3 łyżki wody i dokładnie wyrabiamy.
Nakładamy farsz na surowy boczek. Zwijamy jak roladę zaczynając od grubszego końca boczku. Dratwą związujemy pieczeń nadając jej formę rolady.
Do farszu wykorzystałam mięso mielone z indyka, które doprawiłam do smaku, solą, pieprzem i majerankiem. Boczek piec zaczęłam od 150 stopni C przez 25 minut, potem zwiększyłam do 180 C i piekłam jeszcze 2 razy po 15 minut, obracałam w między czasie, 1 boczek został zjedzony od razu, boczek rolowany i ten w kawałku schowałam na święta. Boczek pieczony w air fryer jest delikatny, kruchy i soczysty. Goście jedząc „mlaskali” z zachwytu 🙂 Smacznego.
Uwielbiam Twojego bloga 🙂 Genialny jest :0