Zupa dyniowa z Air fryer.
Jestem smakoszką zupy dyniowej, nie mogę jednak do niej przekonać Piotra, który nie chce nigdy jej skosztować, ma jakąś dyniową fobię z dzieciństwa, dynia tak jak szpinak źle mu się kojarzą. Moja zupa dyniowa jest idealna w smaku, pyszna, prosta i szybka w wykonaniu. Upieczenie dyni w air fryer zajmuje 15 minut, dlatego kocham to urządzenie!
Moją przepyszną zupę dyniową, nie za gęstą i nie za rzadką będę gotować choćby tylko dla siebie 😉 Dzisiejsza zupa z dyni hokkaido pieczonej w air fryer z solą z chili, tymiankiem, czosnkiem, oliwą to mój hit na pyszną jesienną zupę w postaci kremu o gładkiej konsystencji, idealną w smaku, z lekką nutą kokosu.
Polecam też przepis na zupę z dyni i warzyw z rozmarynem i serem smażonym, oraz na pyszną zupę krem z dyni.
Zupa dyniowa z air fryer, składniki na 2 porcje:
1/2 dyni hokkaido ok. 60 dag ze skórą bez pestek
500 ml bulionu lub rosołu
1 łyżka coconut powder zamiast mleczka kokosowego z puszki,
do smaku sól z chili, suszony tymianek, suszony czosnek i oliwa
Jak przygotować pyszną zupę dyniową z air fryer
Dyni hokkaido nie obieramy, kroimy na pół, następnie na ćwiartki, z dyni usuwamy pestki za pomocą łyżki, miąższ kroimy na plastry lub w kostkę. We frytownicy beztłuszczowej układamy papier do pieczenia, układamy plastry dyni, doprawiamy solą z chili, tymiankiem, czosnkiem i skrapiamy delikatnie oliwą. Dynię pieczemy w w air fryer w 200 stopniach C przez ok. 15 minut. Dynię wyjmujemy, dodajemy do gorącego bulionu, rosołu, dodajemy puder kokosowy lub mleczko kokosowe i miksujemy, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą z chili lub pieprzem.
Podajemy zupę dyniową na gorąco np. z pestkami dyni, lub słonecznika. Smacznego!
Ależ ma piękny kolor, wygląda przepysznie!