Kolejna propozycja na sałatkę, tym razem z dodatkiem gotowanych jajek, fig i pomidorów.
Do przygotowania 1 porcji wykorzystałam:
– 2 jajka na twardo
– 1 pomidor
– garść mieszanki sałat, paski marchwi i białej kapusty
– 1 świeża figa
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka soku z malin
– 1 łyżeczka sosu sweet chilli
– pieprz kolorowy Kamis
Aby wyszły jajka takie jak polecają szefowie kuchni, jajka gotujemy 8 minut od zagotowania i od razu studzimy, obieramy z łupinek i kroimy w ósemki. Pomidora kroimy w plastry, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos z octu balsamicznego, sosu sweet chilli i soku z malin.
Garść sałat układamy na talerzu, skrapiamy sosem, układamy ósemki jajek, posypujemy kostką pomidorową, między nimi układamy półplasterki świeżych fig, doprawiamy kolorowym pieprzem.
Wierzcie mi, że takie połączenie smaków spowodowało, że sałatka z jest pyszna! Polecam:)