Na Wigilię w naszym domu nie może zabraknąć śledzi pod różną postacią, czy jako rolmopsy, czy też jako składnik sałatek.
Ta sałatka nawet wyglądem wskazuje na jaką okoliczność została przygotowana. Sałatka jest warstwowa, a główne jej składniki to śledzie, ogórki kiszone, jabłko, a nawet suszone morele.
Pomysł na warstwową sałatkę śledziową.
SKŁADNIKI:
- 5 szt. śledzie matiasy,
- 330 ml śmietany 18-procentowej,
- 1 duże jabłko,
- 3 ogórki kiszone,
- 1/2 dużej cebuli,
- pieprz do smaku
- 2 suszone morele
- 1/2 litra mleka do moczenia śledzi
PRZYGOTOWANIE:
5 płatów śledziowych przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i moczymy przez całą noc (śledzie moczone w mleku staja się delikatniejsze). Na drugi dzień odsączamy śledzie i układamy je na ręczniku papierowym aby je wysuszyć, doprawiamy je dokładnie pieprzem. Śledzie kroimy je w cienkie paski. Jabłko i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach (zostawiamy 3 plasterki ogórka do dekoracji), cebulę kroimy w drobną kostkę. Układamy sałatkę począwszy od warstwy śmietany, śledzi, startych ogórków, śledzi, startego jabłka i pokrojonej drobno cebuli. Wszystko doprawiamy pieprzem i dekorujemy gwiazdkami z ogórka i paseczkami z suszonych moreli.