Lubicie placki ziemniaczane z gulaszem, czyli placki ziemniaczane po węgiersku? My lubimy tradycyjne placki placki ziemniaczane, ale tych z gulaszem nie odmówimy sobie:)
Placki ziemniaczane przygotowujemy wg tego przepisu. Placki mają tradycyjną wielkość, są rumiane i chrupiące. Dodatkowo przygotowujemy pyszny gulasz z wołowiny. Można przygotować do tego dania placki wielkości patelni, ale my wolimy tradycyjnej wielkości placki, przynajmniej nie namokną sosem i pozostaną chrupiące. Przecież zawsze można poprosić o dokładkę;)
Składniki na gulasz wołowy:
- 1 kg wołowiny bez kości,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżeczki czerwonej papryki,
- 1 op. bulionu wołowego
Składniki na 1 porcję:
- 2 szt. placki kartoflane,
- 3-4 łyżki gulaszu wołowego,
- do smaku majeranek i bazylia
Mięso wołowe kroimy w kostkę, rozgrzewamy oliwę, przesmażamy na niej mięso, posypujemy czerwoną papryką, mieszamy, podlewamy wrzącą wodą i dusimy do miękkości, dodajemy 1 opakowanie bulionu wołowego, doprawiamy majerankiem i bazylią, uzupełniamy wodę i dusimy aż płyn się zredukuje i powstanie pyszny sos. Na talerzu układamy po dwa usmażone placki ziemniaczane, obok placków wykładamy po kilka łyżek gulaszu, dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!