Dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba to już 7. edycja World Bread Day organizowanego przez Zorre. Chciałam i ja przyłączyć się do zabawy i w tym dniu upiekłam pachnące pieczywo i dzielę się nim tutaj z wami. Mój domowy chleb pszenny z dodatkiem żytnich otrębów i niewielkiej ilości przyprawy do chleba włoskiego z czarnuszką i suszonymi pomidorami. Chleb jest szybki w wykonaniu i do tego bardzo smaczny.
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki otrębów żytnich Kupiec
35 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
2 łyżki przyprawy do chleba włoskiego Kamis (suszone pomidory, czosnek, bazylia, oregano, czarnuszka, rozmaryn, tymianek)
W rondelku z ciepłą wodą rozpuszczamy sól, cukier, dodajemy drożdże i olej (lub masło), wszystko dokładnie łączymy i zostawiamy na 15 minut. Do stalowej miski wsypujemy mąkę pszenną, otręby i 2 łyżki przyprawy do chleba włoskiego , wlewamy zaczyn. Dokładnie wyrabiamy ciasto ok. 5 minut hakiem robota.
Wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do temp. 50 stopni piekarnika do wyrośnięcia . Wyjmujemy i odgazowujemy ciasto uderzając kilka razy pięścią. Do podłużnej obsypanej mąką foremki przekładamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut .
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wstawiamy formę z chlebem i pieczemy około 1 godziny. Wyciągamy z foremki, zostawiamy na kratce do odparowania i wystygnięcia.
Polecam, chleb jest zdrowy i bardzo smaczny, nie ma to jak domowy chleb.
Zjadłabym taką kanapeczkę świeżego pysznego chlebka z camembertem 😉
pozdrawiam ciepło,
Szana!
Love your bread and I imagine it tastes delicious with the cheese. Yum!
Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.
Zorra, oczywiście, że w przyszłym roku upiekę chleb, który będzie wart uwagi i przyłączę się do akcji:)