Chleb pszenny – Wheat Bread for the World Bread Day 2012

Dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba to już 7. edycja World Bread Day organizowanego przez Zorre.  Chciałam i ja przyłączyć się do zabawy i w tym dniu  upiekłam pachnące pieczywo i dzielę się nim tutaj z wami. Mój domowy chleb pszenny z dodatkiem żytnich otrębów i niewielkiej ilości przyprawy do chleba włoskiego z czarnuszką i suszonymi pomidorami. Chleb jest szybki w wykonaniu i do tego bardzo smaczny.

 

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki otrębów żytnich Kupiec
35 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
2 łyżki przyprawy do chleba włoskiego Kamis (suszone pomidory, czosnek, bazylia, oregano, czarnuszka, rozmaryn, tymianek)
W rondelku z ciepłą wodą rozpuszczamy sól, cukier, dodajemy drożdże i olej (lub masło), wszystko dokładnie łączymy i zostawiamy na 15 minut. Do stalowej miski wsypujemy mąkę pszenną, otręby i 2 łyżki przyprawy do chleba włoskiego , wlewamy zaczyn. Dokładnie wyrabiamy ciasto ok. 5 minut hakiem robota.
Wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do temp. 50 stopni piekarnika do wyrośnięcia . Wyjmujemy i odgazowujemy ciasto uderzając kilka razy pięścią. Do podłużnej  obsypanej mąką foremki przekładamy ciasto i zostawiamy  do wyrośnięcia na kolejne 30 minut .
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wstawiamy formę z chlebem i pieczemy około 1 godziny. Wyciągamy z foremki, zostawiamy na kratce do odparowania i wystygnięcia.
Polecam, chleb jest zdrowy i bardzo smaczny, nie ma to jak domowy chleb.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Chleb pszenny – Wheat Bread for the World Bread Day 2012

Skomentuj zorra Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *