Bezy z orzechami (mini)

Bezowe ciasteczka chodziły za mną od jakiegoś czasu,  miałam na nie wielki apetyt. Aż dzisiaj zrobiłam  mini bezy z orzechami. Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku,  przepyszne i delikatne.  Przepis na ciasteczka bazuje na białkach z dodatkiem posiekanych orzechów laskowych. Ciasteczka są wielkości  klasycznego ciastka makaronikowego.
Bezy z orzechami (mini) są idealne do zaspokojenia apetytu na słodycze lub do wykorzystania jako składnik deserów.

3 białka
szczypta soli
100 g cukru pudru
Około  150 g posiekanych orzechów laskowych
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy Winiary

Oziębione białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier wymieszany z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Do ubitej już piany dodajemy posiekane orzechy laskowe (ja stosuję trzepaczkę i szatkownicę Triblade)  i delikatnie mieszamy silikonową łopatką. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego z naciętym końcem i wyciskamy masę na blachę w równych odległościach od siebie. Pieczemy 12 – 14 minut pilnując, aby się  nie przyrumieniły.

Po upieczeniu, zdejmujemy ciasteczka z blachy i przekładamy na kratkę do ostudzenia.

Smacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *