Koronka flandryjska (zapiekanka)

Niedawno byliśmy z Piotrem na spotkaniu Przyjaciół Winiary w Warszawie, gdzie szef kuchni Nestle Jerzy Pasikowski przygotowywał dla nas wspaniałe dania m.in. koronkę flandryjską, która bardzo nam smakowała.  Podczas spotkania robiłam sobie notatki i pytałam Pana Jerzego o szczegóły przygotowywanych tych pysznych dań.  Przepis na sos beszamelowy mam swój, zamiast tartego sera żółtego, zastosowałam ser brie z orzechami.

1/2 kalafiora

1/2 brokuła

10 plastrów boczku

1 łyżeczka soli

ser brie z orzechami

bułka tarta do posypania

Sos beszamelowy:

10 dag margaryny

1/4 szklanki mąki

1/2 l mleka

1 jajko

sól morska, pieprz czarny świeżo mielony

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Kalafiora i brokuła myjemy dzielimy na małe różyczki. Zagotowujemy wodę z solą i blanszujemy różyczki 2-3 minuty, a następnie hartujemy je w wodzie z lodem i odcedzamy. W między czasie kroimy boczek w kostkę i smażymy, aż zrobią się skwarki.

Przyrządzamy sos beszamelowy: margarynę rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i dokłądnie trzepaczką (ja stosuję Triblade)  mieszamy stale podgrzewając, następnie wlewamy zimne mleko i stale mieszając gotujemy 3 minuty aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą morską, pieprzem kolorowym i gałką muszkatołową. W misce roztrzepujemy jajko i wlewamy do garnka z sosem energicznie mieszając.

Połowę sosu wylewamy do żaroodpornego naczynia, na sosie kładziemy naprzemiennie różyczki kalafiora i brokuła, posypujemy skwarkami boczku, oraz plasterkami sera brie, zalewamy resztą sosu, posypujemy bułką tartą.

Koronkę flandryjską zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Zapiekanka na wierzchu powinna się lekko zrumienić.

Podajemy zapiekankę gorącą pokrojoną na kwadraty. Jest pyszna. Mam już chętnych na następny raz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *