Orientalna zupa

Ostatnio na dwóch warsztatach przygotowywaliśmy zupę tajską, ta nie jest typową zupą tajską, gdyż przygotowuje je się albo z dodatkiem kurczaka, albo z krewetkami. Moja dzisiejsza orientalna zupa jest pikantna i aromatyczna z dodatkiem  mieszanki owoców morza, jednak jest przygotowana  z orientalnym posmakiem, czyli z dodatkiem curry, imbiru, sosu sojowego. Zupa orientalna z owocami morza jest pyszna, polecam.


Składniki:

250 g mieszanki morskiej (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe)

2 łyżki oleju

1 łyżeczka przyprawy curry Kamis,

1 łyżka sosu sojowego,

1 łyżka słodko-pikantnego sosu sweet chili

szczypta chilli

szczypta imbiru

szczypta mieszanki pieprzów

2 małe marchewki

1 mały por

1 duży pomidor

750 ml bulionu lub 1 kostka rosołu drobiowego Winiary

150 ml mleczka kokosowego

1 szklanka makaronu ryżowego

sól morska do smaku

Przygotowanie:

Marynujemy owoce morza  z 1 łyżką oleju, łyżeczką przyprawy curry, sosu sojowego, sosu sweet chilli i szczyptą chilli.  Rozgrzewamy patelnię   dodajemy zamarynowane owoce morza i  smażymy 4 minuty cały czas mieszając, odkładamy do osobnego naczynia. Marchewkę obieramy, kroimy w słupki, a por w pół plastry. Z pomidora usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy marchewkę i por, chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy 750 ml wcześniej przygotowanego rosołu,  doprawiamy imbirem, chilli, mieszanką pieprzów i  gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Wsypujemy pomidory, wlewamy mleczko kokosowe i chwilkę gotujemy, wsypujemy podsmażone owoce morza i więcej nie gotujemy.  W między czasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z opisem na opakowaniu. Makaron układamy na środku talerza, rozlewamy zupę, dekorujemy jeszcze kropelkami mleczka kokosowego.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Orientalna zupa

  1. Pingback: Krewetki w sosie serowym z pietruszką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.