Wolny czas = czas na pieczenie. Kto nie lubi drożdżowych rogalików?
Małe, pyszne, domowe! Rogaliki na kilka kęsów z pyszną marcepanową masą, z cytrynowym lukrem i posypką z migdałówi. Smaczne. Akurat takie by ugościć gości.
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 7 dag drożdży,
- 4 szt. żółtka,
- 1/2 kostki margaryny,
- szczypta soli,
- 1 cukier waniliowy
- 2 szkl. mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 200 g marcepanowej masy
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 2 szklanek ciepłego mleka, wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ja zawsze ciasto drożdżowe wstawiam do piekarnika nastawionego na 50 stopni). W między czasie ucieramy 4 żółtka z resztą cukru, cukrem waniliowym. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, wlewamy rozpuszczoną margaryną, wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione i pulchne dzielimy na cztery części. Każdą część jeszcze raz wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy trójkąty, u podstawy każdego trójkąta nakładamy kostkę masy marcepanowej i zwijamy od najszerszej części, czubek trójkąta musi znaleźć się pod spodem, nadając formę rogala. Rogale układamy na blasze posypanej mąką, pieczemy w temp. 180 stopni 15 minut+ 3 minuty z termoobiegiem. Po upieczeniu, ostudzone rogale lukrujemy cytrynowym lukrem. Posypujemy zmielonymi migdałami.
Smacznego. Nic nie przebije domowych rogali.
Marcepan, mniam… Dziękuję za udział w akcji.