Tort jogurtowy z białą czekoladą, musem z mrożonych truskawek jest moim ukłonem na pożegnanie roku 2012, który dla nas, naszego bloga był bardzo szczęśliwy, oraz aby uczcić Nowy Rok 2013. Byliśmy z Piotrem na wielu konkursach, spędziliśmy sporo czasu na przeróżnych warsztatach kulinarnych, poznaliśmy wielu ciekawych ludzi ze świata kulinariów, oby ten nadchodzący rok był równie ciekawy i aktywnie spędzony.
Torcik jogurtowy z czekoladą i truskawkami wyszedł idealny, do tego rewelacyjny w smaku.
Składniki na tortownicę (średnica 23 cm)
800 ml jogurtu greckiego
200 g białej czekolady
2 żelaatyny-fix deserowe Dr. Oetkera
2 żelaatyny-fix deserowe Dr. Oetkera
1 galaretka truskawkowa Dr. Oetkera
400 g mrożonych truskawek
polewa deserowa i mleczna Dr. Oetkera
różowy cukier Dr. Oetkera
różowy cukier Dr. Oetkera
Przygotowanie:
Mrożone truskawki miksujemy w szatkownicy FP 270 Kenwood. 1 galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzącej wody, studzimy i mieszamy z musem truskawkowym. 2 opakowania żelatyny przygotowujemy wg opisie na opakowaniu i miksujemy wraz z jogurtem greckim
Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, układamy na garnuszku z wrzącą wodą i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czekolada musi być płynna. Kilka truskawek moczymy w czekoladzie i układamy na talerzyku, posłużą do dekoracji. Gdy czekolada lekko przestygnie wlewamy ją do masy jogurtowej i miksujemy całość, aż uzyskamy aksamitną masę. Przekładamy masę do silikonowej tortownicy.
Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, układamy na garnuszku z wrzącą wodą i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czekolada musi być płynna. Kilka truskawek moczymy w czekoladzie i układamy na talerzyku, posłużą do dekoracji. Gdy czekolada lekko przestygnie wlewamy ją do masy jogurtowej i miksujemy całość, aż uzyskamy aksamitną masę. Przekładamy masę do silikonowej tortownicy.
Zgęstniały mus truskawkowy napieramy łyżką stołową i „topimy” w musie jogurtowo-czekoladowym. Resztę musu przekładamy na wierzch i wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do lodówki (ja wstawiłam na cała noc).
Następnego dnia rozpuszczamy dwie polewy: deserową i mleczną, za ich pomocą robimy dekorację na powierzchni torcika, na środku układamy truskawki w białej czekoladzie.
Następnego dnia rozpuszczamy dwie polewy: deserową i mleczną, za ich pomocą robimy dekorację na powierzchni torcika, na środku układamy truskawki w białej czekoladzie.
Dekorujemy różowym cukrem .
Smacznego.
Ten torcik jest przecudowny!
O jej 🙂 Cudo… wygląda smakowicie 🙂