Nuggetsy z kurczaka pokrojone w grubsze plastry z warzywami – czyli pyszne kawałki kurczaka w panierce, uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Czy jest ktoś, kto ich nie lubi? 🙂 My je uwielbiamy, dzisiaj bez sosu, w wersji fit 🙂
Nuggetsy z kurczaka , czyli kąski z kurczaka z poniższego przepisu są bardzo soczyste, z jednocześnie chrupiące. W smaku trochę przypominają Chicken McNuggets. Moje domowe nuggetsy smakują dużo lepiej. Zaletą domowego fast foodu .jest ekspresowe wykonanie, znikają też ekspresowo.
Nuggetsy z kurczaka, SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa kurczaka – to ok. 2 poj. piersi
- 1 jajko + trochę mleka
- bułka tarta
- pieprz , czerwona papryka, czosnek, sól do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z kurczaka pokroić w paski lub grubą kostkę, doprawić pieprzem, papryką, czosnkiem i solą, zostawić. Jajko roztrzepać z mlekiem, włożyć pojedynczo kawałki kurczaka, aby się zwilżyły. Do osobnego naczynia wsypać bułkę tartą, każdy kawałek kurczaka dokładnie obtoczyć w panierce. Rozgrzać olej i smażyć nuggetsy w dość głębokim tłuszczu z obu stron. Jeśli panierka rumieni się za szybko, to należy zmniejszyć płomień pod patelnią. Po usmażeniu wyjąć nuggesty za pomocą łyżki cedzakowej i układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe nuggetsy z kurczaka podawać np. na sałacie z ogórkiem kiszonymi i pomidorami, można podać z ulubionym dipem. Smacznego!