Nuggetsy z kurczaka

Nuggetsy z kurczaka pokrojone w grubsze plastry z warzywami – czyli pyszne kawałki kurczaka w panierce, uwielbiane  przez dzieci i dorosłych.  Czy jest ktoś, kto ich nie lubi? 🙂 My je uwielbiamy, dzisiaj bez sosu, w wersji fit 🙂
Nuggetsy z kurczaka , czyli kąski z kurczaka z poniższego przepisu są bardzo soczyste, z jednocześnie chrupiące. W smaku trochę przypominają Chicken McNuggets. Moje domowe nuggetsy  smakują dużo lepiej. Zaletą domowego fast foodu .jest ekspresowe wykonanie, znikają też ekspresowo.

Kąski kurczaka

Nuggetsy z kurczaka, SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa kurczaka – to ok. 2 poj. piersi
  • 1 jajko + trochę mleka
  • bułka tarta
  • pieprz , czerwona papryka, czosnek, sól do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Mięso z kurczaka pokroić w paski lub grubą kostkę, doprawić pieprzem, papryką, czosnkiem i solą, zostawić. Jajko roztrzepać z mlekiem, włożyć pojedynczo  kawałki kurczaka, aby się zwilżyły. Do osobnego naczynia wsypać bułkę tartą, każdy kawałek kurczaka dokładnie obtoczyć w panierce. Rozgrzać olej i smażyć nuggetsy w dość głębokim tłuszczu z obu stron. Jeśli panierka rumieni się za szybko, to należy zmniejszyć płomień pod patelnią. Po usmażeniu wyjąć nuggesty za pomocą łyżki cedzakowej i układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe nuggetsy z kurczaka podawać np. na sałacie z ogórkiem kiszonymi i pomidorami, można podać z  ulubionym dipem. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *